Zvykejme si na „estébácké“ praktiky, budou součástí celé předvolební kampaně

Praha - Dvě nejsilnější politické strany ODS a ČSSD se navzájem obviňují z "estébáckých" praktik. Naposledy v tomto duchu zaútočil předseda ODS Mirek Topolánek, když včera krátce po návratu z dovolené vyzval sociální demokracii a osobně jejího předsedu Jiřího Paroubka, aby "estébácké a fízlovské metody" přestali využívat. Ostatním parlamentním stranám se chování dvou předních partají nelíbí. Chápou ho jako předvolební klání.

Topolánkovo včerejší vystoupení bylo reakcí na zveřejnění fotografií z jeho dovolené v Toskánsku. Paroubek k obvinění zatím vydal jen písemné prohlášení, telefony nezvedá. Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík považuje Topolánkovo vyjádření za nespravedlivé obvinění sociálních demokratů. „Chci připomenout české veřejnosti prohlášení šéfredaktora deníku AHA!, který jako první zveřejnil dané fotografie a který jasně říká, že minimálně velkou část těch zveřejněných snímků organizovali jeho lidé, to znamená, že to byla legitimní novinářská práce,“ popřel Tvrdík zapojení své strany do celé kauzy.

ČSSD nyní požaduje, aby Topolánek předložil důkazy o zapojení sociálních demokratů do kauzy s fotografiemi. Pokud je nemá, chtějí, aby se omluvil.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Předseda Strany zelených Ondřej Liška:

„Já prohlášení pana Topolánka i reakce ČSSD v této věci považuji za absolutní výsměch politice, české veřejnosti a právnímu státu.“


Zelení: Takhle bude vypadat celá kampaň

Zelení jsou zajedno s politology. Shodují se na tom, že se jedná o předvolební tah. „Já považuji celou tuto kauzu za vlaštovku toho, jak bude vypadat celá volební kampaň: útoky, osočování a metody za hranicí vkusu. To je to jediné, co můžou velké strany nabídnout. Vede to k totálnímu znechucení,“ míní předseda Strany zelených Ondřej Liška.

„Potvrzuje to kolorit. Opravdu obě dvě strany jsou v intenzivní kampani, rozhodly se využít jakéhokoliv tématu. Odmítají jakkoliv tu situaci uklidnit, vystupovat věcněji vůči společnosti. Naopak tu situaci ještě víc vyhrocují,“ potvrdil České televizi politolog Jan Kubáček.

Důmyslný maskovací manévr

Komunisté si myslí, že jde o důmyslný tah, jak zamaskovat rodící se povolební spolupráci mezi oběma rivaly. „Za zády občanů České republiky se uzavírají dohody, které mají být utajeny. Já to spíš vnímám jako předvolební dohodu o velké koalici,“ řekl ČT předseda komunistů Vojtěch Filip.

Podobného názoru je také předseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda. „Hlavně mi vadí ta lež, normální sprostá lež, vládnout společně a hrát tohle divadlo,“ konstatoval hořce.

Politolog Petr Just:


Přestřelky kolem tajně pořízených fotografií zřejmě zdaleka nekončí. Karel Randák je v reakci na obvinění ODS připraven předat médiím i další snímky, pokud je získá, bez ohledu na to, kdo na nich je, nebo zda je před volbami. Uvažuje dokonce o založení neziskové organizace, která by takové materiály shromaždovala.