Vodní záchranáři pracují zadarmo, z rozpočtu nedostávají ani korunu

Praha - Dobrovolní vodní záchranáři se už několik let potýkají s nedostatkem peněz. Ve státním rozpočtu pro ně totiž není vyhrazena ani koruna, a proto náklady na jejich provoz hradí sponzoři nebo si na sebe musejí vydělat sami, například výpomocí při natáčení filmů. Ročně se v Česku utopí přibližně 250 lidí, zatímco v souvislosti se zimními sporty zahyne zhruba čtvrtina. Přesto Horská služba dostává prostředky ze státního rozpočtu. Někteří zákonodárci teď chtějí obdobný model, jaký platí u horských záchranářů, aplikovat i na ty vodní.

Dobrovolní záchranáři působí na většině velkých nádrží a přes léto tam bez jakéhokoli nároku na peněžní odměnu tráví svůj veškerý volný čas. „Profese jsou tady různé, od cukrářů přes majitele hotelů, architekty, učitele, je to opravdu široké,“ popisuje Ondřej Míčka z Vodní záchranné služby Praha.

Právě dobrovolní vodní záchranáři jsou u tonoucích nebo zraněných lidí často první, a to dlouhé minuty před příjezdem profesionálů. A také profesionální záchranáři přiznávají, že pomoc dobrovolníků je zejména v prvních minutách před příjezdem sanitek zásadní.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Petr Mach, náměstek ředitele Záchranné služby Středočeského kraje:

„Tam, kam se nedostane vůz rychlé záchranné pomoci nebo rychlé lékařské pomoci, tam je samozřejmě první člun a okamžitě zasahuje.“

Peníze však získávají od sponzorů nebo si je vydělávají sami, třeba pomocí při natáčení filmů na vodních plochách. „Situace zůstává stejná, jsme dále bez financí ze státního rozpočtu,“ podotýká Míčka.

Skupina poslanců chce nyní vodním záchranářům poskytnout po vzoru Horské služby alespoň základní prostředky ze státního rozpočtu. „Není potřeba, aby se v této věci přímo měnil  zákon, ale spíše aby vláda rozhodla svým usnesením o zřízení obecně prospěšné společnosti,“ říká poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

V zahraničí se osvědčil ještě jiný model, který nyní politici zvažují i v Česku. Zdravotní i komerční pojišťovny tam přispívají určitým procentem ze svého zisku do speciálně zřízeného fondu. Z něho pak čerpají různé složky záchranářů - dobrovolní hasiči, kynologové nebo právě vodní záchranné služby.

Vydáno pod