Od jihozápadu se do Česka ženou bouřky, vítr a krupobití

Praha - Z jižních Čech směrem k severovýchodu země postupují silné bouřky s krupobitím, přívalovými srážkami a silným větrem. Největší nebezpečí kvůli tomu podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) hrozí hlavně Středočeskému, Plzeňskému a Jihočeskému kraji a Vysočině. Výstraha před špatným počasím platí až do pondělních ranních hodin.

Studená fronta postupuje do Čech z Německa. Kolem 14:00 se již vyskytly intenzivní bouřky v okresech Strakonice, České Budějovice, Tábor a Písek. V nejbližších hodinách meteorologové očekávají zesílení bouřek zejména v jihozápadní polovině Čech.

Hydrolog František Vavruška:

„Místní potoky se kvůli přívalovým dešťům mohou rozvodnit, voda může téct po ulicích a zatopit sklepy, ale zvýšení hladin větších řek zřejmě nehrozí.“


Podle Vavrušky se v Jihočeském kraji pohybuje několik bouřkových jader přinášejících přívalové srážky a kroupy. Jedna ze silnějších bouřek zasáhla Trhové Sviny, kde hasiči čerpají vodu z několika zatopených sklepů. Další lokální bouřky se drží na Táborsku a Strakonicku. 

Shluk bouřkových oblastí podle Vavrušky pomalu postupuje směrem na Středočeský kraj, další bouřky mohou přijít od západu.

Vydáno pod