Komunisté se snaží omladit své řady, někdy i estébáky

Praha/Plzeň - KSČM se snaží zvrátit nepříznivý trend stárnutí svých voličů. Mezi první desítku některých krajských kandidátek pro nadcházející parlamentní volby se proto snaží umístit nové tváře a mladší ročníky, které by měly nalákat mladší voliče. S mladšími lidmi ve svých řadách mají ale komunisté problémy. Nejenže se jim členská základna neustále tenčí, ale řada lidí, kteří by pro kandidátky připadali v úvahu, má za sebou minulost v StB.

Průměrnému členovi KSČM je 70 let. V Praze vychází statistika ještě hůře, běžný komunista chodí po světě už 75 let. Navíc se za posledních deset let komunistům ztenčila členská základna o polovinu. Jen loni přišla strana o pět tisíc členů, tedy každý den o 14 lidí.

„Současná KSČM trpí tím, že se uzavírá, ona není schopna oslovit mladší voliče, mladší kandidáty. Její členstvo řídne, vypadla jedna generace,“ potvrdil ČT24 politolog Jan Kubáček. 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Dvojka plzeňské kandidátky = bývalý estébák

Nutnost omladit partaj si její vedení uvědomuje. Třeba v Plzni má pomoct dvojka tamní kandidátky Jiří Valenta. Neokoukaná mladší tvář má ale za sebou estébáckou minulost. Podle archivních materiálů stihl Valenta ve čtyřiadvaceti letech jako referent a nadstrážmistr Krajské správy SNB v Plzni založit spisy na dva své tehdejší vrstevníky.

„Měl na starosti problematiku tzv. volné mládeže, např. lidí, kteří chodili na zakázané koncerty nebo se shromažďovali a dělali v uvozovkách nějakou protistátní činnost,“ upřesnil mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichel.

Valenta však odmítá, že by za svého působení u národní bezpečnosti někomu ublížil, své práce tam nelituje. „Mám svědomí čisté. Já jsem to jako svůj handicap nebral, protože zpravodajské služby byly vždycky elitou národa,“ poznamenal.

Předseda komunistů nemá s estébáky na kandidátce problém

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa jsou jména na kandidátce odpovědností plzeňské krajské rady. Sám v kandidatuře Valenty nevidí žádný problém. Navíc přiznává, že politiků, kteří si zadali s minulým režimem, je na kandidátce více. Po dvaceti letech od revoluce se již ale nechce za totalitní minulost své strany omlouvat.