Jízda bez řidičáku nebude od příštího roku trestným činem

Praha - Jízda bez řidičského průkazu nebude od příštího roku trestným činem, podle novely zákona se bude posuzovat už jen jako přestupek. Tisíce hříšníků, které ročně odhalí policejní kontroly, tak už nebudou muset před soud. Soudci ovšem namítají, že taková situace způsobí zmatek a přidělá jim práci. Podle policie a ministerstva dopravy mohou nastat vážné problémy i na silnicích, jelikož řidiči bez platného oprávnění představují bezpečnostní riziko.

V České republice je 6,3 milionu majitelů řidičských průkazů a bez oprávnění auto řídí další tisíce lidí. Jen v letošním roce policisté zastavili téměř 8 tisíc šoférů bez řidičských průkazů. Ti dosud končili před soudem, už za pár měsíců se však budou dopouštět pouze přestupku.

Karel Hanzelka, mluvčí ministerstva dopravy:

„Ministerstvo zásadně nesouhlasilo. Je to problém, takový člověk je rizikový, nebezpečný.“

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)


Policie navrhuje, aby se odlišně postihovali řidiči, kteří o doklad přišli - ti by spáchali pouze přestupek. Ti, kteří by řídili, aniž by kdy řidičák vlastnili, by se stále dopustili trestného činu.

Ministerstvo spravedlnosti si však za svými změnami zákona stojí. „Tvůrci nového zákona vycházeli z praxe a z toho, že přestupkové sankce jsou mnohdy účinnější než trestní,“ hájí zákon mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Soudci se však obávají, že budou muset znovu otevřít a přezkoumat množství případů. „Je to nespravedlivé pro ty, co udělají přestupek letos, a ty, co po platnosti zákona, a my to budeme muset řešit znova,“ upozorňuje soudce kladenského soudu Ladislav Koudelka. Podle čestného prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry soudcům přibude práce pouze v prvních měsících roku, pak se situace zklidní.

Letos skončilo před soudem více než 9 tisíc řidičů, kterým chyběly potřebné doklady. Někteří dostali podmínku, jiní obecně prospěšné práce. Po změně zákona jim hrozí až 50tisícová pokuta nebo zákaz řízení až na 2 roky, při opakovaném prohřešku i trest odnětí svobody.

  • Policejní kontrola autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/969/96878.jpg
  • Počet trestných činů - řízení bez řidičáku autor: ČT24, zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1024/102301.jpg