Bouře zastavila vlaky na Příbramsku, dětský tábor evakuován

Praha - Intenzivní bouřky, které včera odpoledne zasáhly jih Čech, se přesunuly k severu a postihly obzvláště střední Čechy. Kvůli přívalovým dešťům, krupobití a silnému větru musely být evakuovány děti z dětských táborů ve Střechově nad Sázavou a také junácký tábor v Kouřimi u Keblova. V Ostrově na Příbramsku byla zaplavena náves a voda zaplavila také železniční trať mezi Zdicemi a Protivínem. Varování Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami s nebezpečnými doprovodnými jevy platilo v celé republice až do dnešního rána.

Trať mezi Zdicemi a Protivínem, jejíž provoz byl v důsledku bouří na několik hodin přerušen, je již zprovozněna. „Někteří cestující v rychlících v úseku Příbram - České Budějovice budou přepraveni rovněž autobusy nebo osobními vlaky,“ řekla České televizi mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Silný déšť komplikoval celý den i dopravu na dálnici D1. Ještě kolem 21:00 bylo na 57,5 kilometru v obou směrech velké množství vody a místo bylo jen obtížně průjezdné.

Vpodvečer zasáhly intenzivní bouřky také Vysočinu a Jihomoravský kraj. Na Vysočině vyjížděli hasiči ke dvěma desítkám případů, nejčastěji šlo o popadané stromy a poruchy na vedení elektrického proudu. Úderem blesku zřejmě začala hořet zahradní chata v Klokočově na Havlíčkobrodsku a seník v Nalučanech na Třebíčsku. Nikdo se nezranil. Pravděpodobně nejrozsáhlejší požár způsobila v noci bouře na statku v Třebosicích na Pardubicku, kde oheň spálil střechu za 7 milionů korun.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Evakuace dětí z tábora a obyvatel Ostrova 

Tábor Junáků přijel do svého kempu v Kouřimi u Keblova ve dvě hodiny odpoledne, o tři hodiny později ale museli skauti znovu balit. Hladina říčky, která teče okolo chatek má obvykle zhruba 20 centimetrů, během hodiny se ale zvedla až o metr.

„Děti jsme museli přesunout na kopec, teprve poté se za nimi transportovala i jejich zavazadla,“ řekl ČT vedoucí junáckého tábora Tomáš Mahel. S evakuací pomáhali také dobrovolní hasiči. Voda navíc zaplavila všechny příjezdové cesty do tábora, proto využili hasiči také tři terénní jeepy. Během tří hodin ale bylo všech 146 lidí, včetně 40 dospělých, v bezpečí. Nyní čekají, zda jim počasí dovolí návrat do kempu, nebo se budou muset rozjet do svých domovů.

Meteorolog České televize Pavel Karas:

„Vydatné srážky očekáváme v průběhu noci zejména na jihu Čech a na západě kraje Vysočina. Srážkové úhrny by se měly pohybovat mezi 20 až 50 milimetry. ČHMÚ vydal výstražnou informaci na silný déšť v průběhu noci na zítřek. Povodňová bdělost pro Vysočinu a povodňová pohotovost pro Jihočeský kraj bude platit až do zítřejšího večera.“

Na jihu Čech jedna ze silnějších bouřek zasáhla Trhové Sviny, kde hasiči stále čerpají vodu z několika zatopených sklepů. Ve Vlachově Březí pak odstraňují polámané stromy. Právě Trhové Sviny zatím hlásily nejvíce srážek, a to 46 milimetrů, Temelín pak 38 milimetrů srážek. Podle ČHMÚ je ale pravděpodobné, že mimo tyto stanice byly srážky mnohem intenzivnější. To potvrdil i hydrolog František Vavruška z ČHMÚ s tím, že jen v Němčicích spadlo 89 milimetrů srážek a v Bechyni naměřili 50 milimetrů srážek.