Vláda odjíždí na prázdniny, vrátí se za 14 dní

Praha - České vládě dnes začínají prázdniny. Ministři jsou právě zhruba v poločase svého úřadování. Vládnout zemi začali osmého května a předčasné volby, po kterých tato vláda skončí, se uskuteční devátého a desátého října. Předešlé kabinety vyhlašovaly zpravidla třítýdenní prázdniny. Přechodná vláda Jana Fischera si naplánovala kratší, dvoutýdenní volno. Ani to ale možná ministři nevyužijí. "Já nebudu čerpat celých čtrnáct dní, ale jenom týden. Nemůžu si to dovolit, mám hodně rozdělané práce," vysvětluje ministr zemědělství Jakub Šebesta.

„Chvilku budu pracovat a chvilku se budu rekreovat,“ říká k tomu zase ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Předseda vlády Jan Fischer bude trávit část dovolené v zahraničí. V době vládních prázdnin ho bude zastupovat ministr zahraničí Jan Kohout. „Samozřejmě platí pravidlo dostupnosti, zastupitelnosti. Vláda bude v případě potřeby k zastižení,“ uvedl Fischer.

Úřednický kabinet povede zemi do té doby, než se strany po volbách dohodnou na nové vládě. Oproti zaběhnutému pořádku čeká Fischerův kabinet také příprava státního rozpočtu na příští rok.

Vláda má prázdniny (zdroj: ČT24)