Na silnicích jsou nejzranitelnější chodci a in-line bruslaři

Praha - Chodci patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. V loňském roce jich zemřelo na českých silnicích 210 a zavinili celkem 1477 nehod. Zhruba každá pátá osoba usmrcená při dopravních haváriích byla chodcem. Za první pololetí letošního roku zahynulo na silnicích už 64 chodců, loni za stejné období jich přitom při nehodách zemřelo rovných 100. Hlavní příčinou nehod chodců je náhlé nebo neopatrné vstoupení do vozovky z chodníku nebo krajnice. Počet mrtvých stoupá také kvůli nedostatečné viditelnosti chodce. Lidé často neodhadnou správně vzdálenost a rychlost, jakou se vozidlo přibližuje k přechodu, uvedla vedoucí oddělení BESIP Zuzana Ambrožová. Vážné nehody způsobují i neopatrní in-line bruslaři, kteří jezdí příliš rychle.

Naši řidiči se ani po více jak 7 letech nenaučili respektovat přednost chodců na přechodech. „Je třeba, aby se čeští řidiči skutečně více zklidnili,“ řekla Ambrožová.

V loňském roce zemřelo v noci na silnicích 37 procent chodců. Pro větší bezpečnost by měli nosit reflexní vesty a pásky, které je na vozovce zviditelní. Zákon zatím pěším nepřikazuje nosit reflexní materiály. Chodci tak nemají povinnost se na rozdíl od cyklistů v noci nijak osvětlovat. 

Rozhovor se Zuzanou Ambrožovou (zdroj: ČT24)

„Chodci si nejsou vědomi toho, že musí dodržovat dopravní předpisy. Chovají se jako nezranitelní a přitom patří k nechráněným účastníkům silničního provozu,“ konstatoval instruktor bezpečné jízdy z BESIPu Jan Pechout.

Nejvíce nehod chodců zavinili muži a děti. U mužů je to téměř 40 procentní podíl z celkového počtu havárií. Častým důvodem střetů bylo také přecházení mimo vyznačený přechod (631 nehod) a přecházení těsně před nebo za stojícím vozidlem (142 nehod).

Mezi chodce řadí policisté i in-line bruslaře. Proto také společně se zástupci ministerstva dopravy apelují, aby bruslaři na těchto kolečkových bruslích dodržovali pravidla provozu na pozemních komunikacích. „Na chodníku se pohybují vpravo, na silnici vlevo,“ upozornila Blanka Sunkovská z oddělení BESIP ministerstva dopravy. Podle ní je nejhorším prohřeškem to, když na kolečkových bruslích vyrazí matka s kočárkem. „Stačí malá překážka, dítě může z kočárku vypadnout a zranit se,“ řekla. Samozřejmostí je podle ní používání přilby a chráničů.