Autovlak Jadran jezdí opět až do Splitu

Praha - Autovlak Jadran z Prahy na chorvatské pobřeží jezdí ode dneška opět až do Splitu, informoval o tom mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Vlak od 24. července kvůli výluce mimořádně končil už v Záhřebu a zbylých 300 kilometrů museli motoristé dojet po vlastní ose. Podle Chorvatských železnic se podařilo obnovit provoz na železniční trati spojující Záhřeb s jaderským letoviskem Split. Do Splitu tak dojede i spoj, který vyjel z Prahy dnes dopoledne.

Na trati nedaleko Splitu 24. července vykolejil vlak. Při neštěstí zahynulo šest lidí a 55 dalších bylo zraněno. Od té doby zde trať byla zavřená a místo vlaků cestující přepravovaly autobusy. Automobily bylo nutné z vlaku vyložit už v Záhřebu. Postižení cestující měli nárok na vrácení části jízdného.

Autovlak z Prahy do Splitu dráhy provozovaly od roku 2003 jako zvláštní spoj s týdenní frekvencí. V roce 2006 tento spoj zrušily a v nové podobě jej znovu zavedly v roce 2007, tentokrát jako pravidelný rychlík, který jezdí denně. Loni vlak přepravil 956 automobilů a motocyklů, předloni o sto méně. Vlak jezdí pouze od konce června do začátku září, cesta mu trvá dvacet a půl hodiny.