Skandály a politické aféry nejsou před volbami ničím neobvyklým

Praha - Fotografie z dovolené z Toskánska, na nichž je zachycen nejen Mirek Topolánek, ale i Milan Urban ze sociální demokracie, byly předehrou volební kampaně před předčasnými volbami. Podobné aféry nejsou v Česku ničím novým, strany se obecně před volbami snaží na své soupeře zveřejnit co nejvíce problematických věcí. Někdy se ale zrodí aféra, která může skutečně volby ovlivnit. První se objevila již v roce 1990. Těsně před volbami se tehdy provalilo, že lidovecký šéf Josef Bartončík spolupracoval s StB. Volbami v roce 1996 zase zahýbala aféra s falešnými sponzory ODS - jména Lajos Bács a Radžív M. Sinha se skloňovala takřka denně. A nakonec poslední volby v roce 2006 poznamenala tzv. Kubiceho zpráva, kterou sociální demokraté připomínají dodnes.

Z voleb v roce 1996 sice ODS vyšla vítězně, ale nikoliv přesvědčivě. Právě podivní sponzoři, jejichž jména se objevila ve výroční zprávě strany, poškodili kredit občanských demokratů. „Trošku absurdně někdo, kdo nás chtěl podpořit, tak nás poškodil. Naší chybou bylo to, že jsme ty údaje neověřili dřív, než jsme je předložili veřejnosti,“ komentoval necelé tři měsíce před volbami pozici ODS na veřejnosti její tehdejší výkonný místopředseda Libor Novák.

Lajos Bács z Budapešti a Radjiv M. Sinha z Mauricia měli přispět do stranické pokladny sumou 3,75 milionu korun. Jak však vyšlo najevo, Lajos Bács nemohl nic potvrdit, neboť byl v té době mrtev, a Radjiv M. Sinha jakoukoliv finanční podporu jednoznačně popřel. ODS navíc nebyla schopna zveřejnit darovací listiny s přesnými adresami a bližší identifikací obou dárců. Později se přišlo na to, že peníze dal bývalý tenista Milan Šrejber, údajně významný spolumajitel společnosti, která od vlády vedené ODS koupila Třinecké železárny.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)


Z voleb vzešlá Klausova vláda nakonec příliš dlouho nevydržela. Přišly předčasné volby, před kterými v březnu 1998 vypukla tzv. Bamberská aféra. V ní šlo o to, že Miloš Zeman a Karel Machovec před několika lety dohodli se zahraničními podnikateli obchod - manažeři dají peníze a ČSSD, v případě úspěchu, vliv na český průmysl. Existenci jakéhosi dokumentu tehdy potvrdil místopředseda ČSSD Karel Machovec: „To rukou psané memorandum jsem podepsal já, zcela určitě ho podepsal Miloš Zeman.“ Naopak Zeman existenci dokumentu odmítal. „Neexistuje žádná rukopisná podoba, existuje záznam o setkání, který se dělá na každé schůzce tohoto typu. Dohoda je naivní falzifikát.“



Asi nejklidnější volby byly v roce 2002. Snad proto, že se obě hlavní strany snažily s co nejmenšími ztrátami vymanit z opoziční smlouvy. O to razantnější skandál se objevil o čtyři roky později. Tzv. Kubiceho zprávu, která nebyla určena pro veřejnost a upozorňovala na údajné prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, si díky ČSSD pamatujeme dodnes. „To, co se tady stalo, je politický gangsterismus, zákeřnost, zbabělost, sarajevský syndrom, podraz,“ prohlašoval těsně před volbami šéf sociální demokracie Jiří Paroubek. Celé situace tehdy samozřejmě využila ODS: „Za této situace nese plnou odpovědnost samotná ČSSD a její představitelé, kteří se zapletli do korupce a stali se součástí organizovaného zločinu, včetně nájemných vražd,“ komentoval vše předseda ODS Mirek Topolánek.

Hitem letošních voleb jsou zatím skandalizující fotky z Toskánska. Nicméně vzhledem k tomu, že kampaň teprve začíná, nelze vyloučit, že politici ještě přitvrdí. Do voleb zbývají asi dva měsíce a ostrá kampaň se teprve rozebíhá.

  • Libor Novák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1024/102398.jpg
  • Podivní sponzoří ODS z roku 1996 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1025/102401.jpg
  • Dokument, který měli podepsat Miloš Zeman a Karel Machovec se zahraničními podnikateli. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1024/102395.jpg
  • Kubiceho zpráva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1024/102397.jpg