Dobrovolníci pracují na prodloužení zbýšovské úzkokolejky

Zbýšov - Nadšenci z muzea průmyslových železnic pracují u Zbýšova na Brněnsku na prodloužení jediné úzkokolejné trati v regionu. Koleje chtějí protáhnout až do sousední obce, aby na nich mohly jezdit lokomotivy z jejich pestré sbírky. Zbýšovské depo, které spolek nadšenců zdědil po bývalém dole, totiž skrývá opravdové unikáty - čtyřicítku lokomotiv parních, elektrických i motorových a stovku vagónů.

Zbýšovská úzkokolejka zatím končí uprostřed lesa, brzy by se ale železniční nadšenci mohli svézt až do Zastávky u Brna. „V letošním roce plánujeme trať prodloužit zhruba o tři sta metrů, tzn. na 1,1 km a v průběhu tří let bychom se měli dostat až do Zastávky na celkovou délku 2,8 kilometrů,“ plánuje Jan Procházka ze zbýšovského muzea.

Brigádníci všechny práce provádějí ručně uprostřed parného léta, největší dřinu představují padesátikilové železniční pražce, které je potřeba vložit pod koleje, ty se roztahují na potřebnou šírku 60 centimetrů. Za den stihnou dobrovolníci upravit asi 50 metrů tratě.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Zájemci se mohou na strařičké lokomotivy podívat už 8. srpna, kdy sdružení pořádá další z pravidelných dnů otevřených dveří, úspěch slaví hlavně u malých dětí i železničních fandů.