V Havlíčkově Brodě začne obnova náměstí, na řidiče čekají uzavírky

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě začnou v tomto týdnu práce na revitalizaci historického Havlíčkova náměstí. Projekt za 77 milionů korun, který více než z poloviny dotuje Evropská unie, se bude uskutečňovat po etapách až do jara 2011. Podle mluvčí radnice Aleny Doležalové čeká na řidiče v centru města první dopravní uzavírka od druhé poloviny tohoto měsíce, kdy bude tři týdny neprůjezdná Žižkova ulice. Od poloviny září se stavbaři budou věnovat Dolní ulici, která navazuje na Havlíčkovo náměstí.

Stavební práce zdržují průjezd městem už od jara. Koncem března kolabovala doprava v centru kvůli uzavření části frekventované Masarykovy ulice, v níž radnice staví podchod pro chodce. O něco později ještě v této ulici státní Ředitelství silnic a dálnic kvůli rekonstrukci omezilo průjezd důležitou světelnou křižovatkou. Nová uzavírka je podmíněna oboustranným zprůjezdněním Masarykovy ulice, podotkla Doležalová. Dodala, že přestavba náměstí by už takové problémy v dopravě způsobit neměla.

Na revitalizaci náměstí budou stavbaři pracovat od této středy. Nejprve vyznačí inženýrské sítě a vykácí přebytečnou zeleň. První část nové dešťové kanalizace se bude stavět od 17. srpna v Žižkově ulici. Část této ulice proto bude neprůjezdná asi tři týdny, a to od křižovatky s Dolní ulicí po křižovatku u budovy městské policie.

Do konce listopadu budou stavbaři obnovovat inženýrské sítě, pokládat nový povrch vozovky a dláždit chodníky v Dolní ulici. Auta budou v této době jezdit na Havlíčkovo náměstí jen z protilehlé Horní ulice. Pro chodce by však žádná omezení platit neměla.

Na jaře příštího roku se začne opravovat Havlíčkovo náměstí. Předělány tam budou technické sítě, celá plocha se předláždí, změní se uspořádání zeleně. Hlavní stavební práce by měly být hotovy do konce srpna 2010, celá revitalizace havlíčkobrodského historického centra bude ukončena do jara 2011.