Podle Paroubka není ČSSD v žádném spojení s Randákem

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci popřel, že by jeho strana byla v jakémkoli spojení s bývalým ředitelem rozvědky Karlem Randákem. Ten podle některých médií stojí za snímky z dovolené šéfa ODS Mirka Topolánka v Toskánsku, na nichž jsou kromě bývalého premiéra zachyceni lobbisté a podnikatelé, včetně šéfa ČEZ Martina Romana. Topolánek v pátek prohlásil, že za zveřejněním snímků stojí ČSSD.

Paroubek rovněž prohlásil, že vidí rozdíl mezi tím, že se s lobbisty v Toskánsku setkali Topolánek a lídr středočeské kandidátky ČSSD pro parlamentní volby Milan Urban. „Celá záležitost je podle mě morálně někde úplně jinde nežli u pana Topolánka a spol.,“ řekl. „Já myslím, že Milan Urban zcela uspokojivě vysvětlil celou záležitost, doložil účty,“ doplnil. Ocenil také, že se Urban za svůj pobyt na lodi lobbisty ČEZ Vladimíra Johanese omluvil.

Už dříve odmítl spojení toskánské aféry s ČSSD šéf marketingu strany Petr Dimun. Právě o něm média spekulují, že má k Randákovi blízko. Topolánek také označil blízký vztah Dimuna s Randákem za důkaz, že ČSSD stojí za zveřejněním kontroverzních fotografií.    

Proti bývalému šéfovi rozvědky vystoupila na svém blogu i místopředsedkyně sněmovny a Topolánkova partnerka Lucie Talmanová. Ve svém článku „poděkovala“ bývalému špionovi za to, že jí pořídil snímky z dovolené, protože sama žádné nemá. Zároveň Randáka vybídla, aby se s ní domluvil na ceně, za jakou jí fotografie prodá.    

Někteří komentátoři dávají politiky vyfocené na dovolené ve společnosti byznysmenů do souvislosti se schváleným zákonem o emisních povolenkách, který ČEZ přinese desítky miliard korun. Ten kromě jiných poslanců inicioval právě Urban. Energetická společnost ale takové spojení odmítla.

Marek Dalík a Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24/Aha online
Vydáno pod