Na I/9 u Zahrádek začalo dlouhé dopravní omezení

Zahrádky (Českolipsko) - Na rušné silnici I/9 u Zahrádek na Českolipsku začala rekonstrukce mostu. Na několik měsíců se doprava zúžila do jednoho pruhu a začaly ji kyvadlově řídit semafory. Omezení potrvá pravděpodobně až do konce listopadu. Potvrdil to náměstek z Ředitelství silnic a dálnic v Liberci Jan Stach.

Na komunikaci I/9, kudy se jezdí z České Lípy na Doksy a Mladou Boleslav i na Mělník a Prahu,vozidla jezdí jedním pruhem i poblíž nedaleké Sosnové. Semafory tam zůstanou do konce září. „Kombinace dopravních omezení v Zahrádkách a u Sosnové může přinést komplikace,“ uvedl Stach. Podle operačního důstojníka českolipské policie uzavírky ale zatím nevyvolaly v Zahrádkách a v okolí žádné větší problémy.

„Objížďka vedla po silnici III. třídy kolem zámku v Zahrádkách. Na úzké vozovce jsou nepříjemné zatáčky, ale nákladní auta i autobusy tudy s opatrností projedou,“ konstatoval policista. Místní motoristé využívali k objížďce i cestu přes Jestřebí, Provodín a Srní.

Policisté však nedoporučují řidičům trasu přes Zahrádky ve všední dny, kdy na I/9 přibudou především kamiony. Víkendovou tříkilometrovou objížďku přes Zahrádky by hustá doprava zahltila. Řidičům těžkých aut se vyplatí počkat před semafory na I/9.

Podle Stacha vyjde oprava mostu a opěrné zdi zhruba na dvacet milionů korun. U blízké Sosnové se staví mimoúrovňová křižovatka na obchvatu. Křižovatku za tři čtvrtě miliardy korun dokončí firmy v příštím roce. Nejvíce komplikací zažívají v současné době řidiči v Libereckém kraji na silnici I/14 mezi Jabloncem nad Nisou a Tanvaldem.