Benda: Politika je nesmírně nevděčná

Praha - Marek Benda byl od roku 1990 s dvouletou přestávkou poslancem dolní komory Parlamentu České republiky. Jednalo se celkem o sedmnáct let. Na pražské kandidátce ODS se nyní dostal až na osmnácté místo. "Vím, že je toto místo nevolitelné. V Praze se rozděluje čtyřiadvacet mandátů, ODS by proto musela dostat pětasedmdesát procent, což, i když jsem velký optimista, nedostane. Jediná šance, jak dostat mandát, by bylo získat dostatečné množství preferenčních hlasů," řekl Benda s tím, že bude skutečně svou volební kampaň směřovat na preferenční hlasy.

„Na jednu kandidátku s primátorem Pavlem Bémem se nedostanu. Mé pojetí politiky je od toho jeho velmi odlišné,“ vyjádřil se poslanec Benda ke vztahům s Pavlem Bémem s tím, že se vždycky snažil být k šéfům ODS loajální. „Pokud je někdo předsedou ODS a předsedou vlády, má mu člověk držet palce a ne že se mu snaží okopávat kotníky,“ dodal Benda s tím, že i když mu nevyšla kandidátka, věří, že obhájí své místo u voličů.

Jedničkou sněmovní kandidátky pražské ODS je první místopředseda David Vodrážka, dvojkou je primátor Pavel Bém, trojkou starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Rozhovor s Markem Bendou (zdroj: ČT24)

Osmé a deváté místo mají starostka Prahy-Čakovic Alena Samková a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. „Myslím si, že populární starostky a starosty je dobré na kandidátky dávat. Pokud se snaží dostat do sněmovny, je to vždy užitečné,“ podotkl Benda. Dle jeho slov se bude snažit, aby pražská kandidátka uspěla lépe než v předchozích volbách.

Marek Benda měl problémy s umístěním na kandidátce již v minulých volbách. Tehdy jej pražský region umístil na 12. místo a do sněmovny se nedostal. Dva roky se musel obejít bez sněmovních lavic, pracoval mimo jiné jako poradce na ministerstvu informatiky. Do sněmovny se nakonec vrátil jako náhradník.

Neustálé střídání poslaneckého sboru není dobré

Podle Marka Bendy není dobře, když se většina poslaneckého sboru střídá. Pražská kandidátka to, dle jeho názoru, trochu přehnala a poslanců vyměnila příliš mnoho. Jako poslanci také skončí Lucie Talmanová, Jan Bürgermeister, František Laudát a Jana Rybínová. Ve výkonné radě ODS převládl zájem neextendovat spory uvnitř strany. Voliče dohady ve straně zklamou a poslance pak poškodí ve volbách.

„Každý zákon je do jisté míry boj o moc. Každý poslanec je ve sněmovně od toho, aby co nejvíce rozličných názorů vyslechl a mohl mezi nimi najít to spravedlivé řešení, které nebude vůči nikomu příliš tvrdé, se kterým budou všichni nějakým způsobem spokojeni. Myslím si, že Topolánkova vláda byla o mnoho spravedlivější než ty vlády předchozí,“ dodal Benda.

Skandál s fotkami z Toskánska je absurdita

Benda se domnívá, že sice není správné, aby se někdo s lobbisty setkával ve svém volném čase, nicméně skutečnost, že se bývalý premiér potká s šéfem ČEZu, není nic nenormálního. „Pan Roman je šéf podniku, kde stát má 60 procent, jde vlastně o státní podnik, není to žádný lobbista. Ale jestli se někdo nechá panem Johanesem zvát na jachtu, pak to byl pan Urban nikoli Mirek Topolánek.“

Náhubkový zákon - Ústavní soud mi dá za pravdu

Fischerova vláda je ochotna přistoupit k novelizaci tohoto zákona, která by tkvěla v tom, že některé informace bude možné zveřejnit ve veřejném zájmu. S takovým návrhem vlády Marek Benda nemá problém. Situace je ale jiná v případě senátního návrhu, který míří k Ústavnímu soudu. Senátoři by totiž rádi, aby byly chráněny jen osobní údaje o obětech a zejména o dětech. „To už je výrazný posun, neboť jde o návrat k původnímu vládnímu návrhu." Benda je zvědav na výnos Ústavního soudu. Je přesvědčen, že soud mu dá za pravdu, že stát má hlídat informace, které shromažďují jeho represivní složky.

  • Marek Benda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/77/7640.jpg
  • Poslanecká sněmovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/933/93217.jpg