Příbuzní zesnulého mladíka truchlí před nemocnicí

Praha - Rodina zesnulého rumunského mladíka a jeho blízcí zůstanou přes noc v parku vinohradské nemocnice, kde truchlí. Jeho tělo chtějí nechat převézt do Rumunska a tam ho pohřbít. V úterý ráno budou vyřizovat u pohřební služby dokumenty k převozu rakve, podle všeho si odvoz sami zaplatí. Do parku dorazili z Husince u Prahy, kde tábořili na soukromém pozemku na břehu Vltavy.

Policie se s nimi dohodla, že mohou zůstat, pokud nerozbalí stany, nebudou rušit noční klid či znečišťovat park a jeho okolí. Pokud by něco z toho porušili, policie, která bude na místě hlídkovat celou noc, by je zřejmě vykázala. Policista jim také večer nakázal uklidit poházené kelímky a papíry, jedna z romských žen začala zametat chodník. Někteří leželi na dekách, jiní debatovali na lavičkách.

„Byla to vůle boží, že si vzal takhle mladého člověka. Bylo by ale lepší, kdyby se vzal mě místo něho,“ řekla před nemocnicí zdrcená plačící matka mladíka novinářům. Příbuzní se byli na mrtvého podívat přímo v nemocnici. Delší dobu tam s ním zůstal otec. Později odpoledne blízkým zemřelého lékaři umožnili provést rozlučkový ceremoniál v budově nemocnice. Sedmnáctiletý mladík byl romským princem. Mohl by ho prý nahradit jeho čtrnáctiletý bratr.

Podle pracovníka pražské pohřební služby je v podobných případech obvyklá pitva a teprve poté se rozhoduje o uvolnění těla. Než je tělo vydáno, trvá to obvykle jeden až dva dny. K převezení těla do zahraničí podle něj příbuzní zemřelého potřebují pas nebo jiný osobní doklad občana členské země Evropské unie. Zbytek potřebných formalit vyřídí pohřební ústav.