Vydatný déšť zvedl vodu v jižních Čechách

České Budějovice - Jihočeské řeky, které zvedl silný noční déšť, postupně kulminují. Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, odpoledne platil už jen Bezdrevském potoce v Netolicích. Blanice a Vltava klesají, stoupat ještě bude Bezdrevský potok na dolním toku a Stropnice. Mírně se také zvedne hladina střední a dolní Blanice, tam by ale řeka měla kulminovat na prvním či druhém povodňovém stupni.

Druhé stupně povodňové aktivity odpoledne překračovala Blanice v Bavorově a Zlatý potok v Hracholuskách. První povodňový stupeň platil na Polečnici v Českém Krumlově, Malši v Pořešíně a Roudném, Stropnici v Pašínovicích, na Vltavě v Březím a na Blanici v Blanickém a Podedvorkém mlýně a v Heřmani.  

Z potoků se staly za pár hodin rozbouřené řeky 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Intenzivně začalo v jižních Čechách pršet v pondělí pozdě večer. A jen asi osmihodinový déšť stačil k tomu, aby se z potoků staly rozbouřené řeky. V noci na nich byl přitom podstav. Například v Českém Krumlově a v Prachaticích napršelo v noci až 60 milimetrů srážek. Výrazný déšť zaznamenal také srážkoměr v Blanickém mlýně nad Husineckou přehradou. Lokální povodně zasáhly hlavně Netolicko. Kvůli prudkým srážkám také čerpali hasiči vodu z několika sklepů na Prachaticku, Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Déšť ale během dne ustával a situace se ulidňovala.

 
Voda brzy ráno zasáhla řadu obcí. Patrně nejhůř dopadly Strýčice na Českobudějovicku. Voda tam vystoupala dvacet centimetrů nad most a zaplavila místní školu, hospodu i mlýn. Hasiči také preventivně evakuovali 21 dětí a čtyři vedoucí z letního tábora u Zlatého potoka mezi obcemi Nebahovy a Kralovice. Stoupající hladina potoka v Netolicích ohrožovala několik ulic. Na evakuaci naštěstí nedošlo. Zatímco v pondělí ráno dosahovala hladina potoka výšky 78 centimetrů, v osm hodin ráno to bylo už 237 centimetrů. Místní od rána také napjatě sledovali hladinu rybníka Mnich. V případě, že by se proud převalil přes hráz, voda by zaplavila níže položené části města.


Hasiči vyjeli kvůli dešťům celkem 31krát. Z toho dvacetkrát čerpali vodu ze sklepů. Nejvíce zasahovali na Prachaticku, kde evidují deset výjezdů, naopak na Písecku nezasahovali vůbec.

Vydáno pod