Ryanair zruší tři pravidelné lety z Brna do Londýna

Brno - Nízkonákladový letecký dopravce Ryanair od října skončí s každodenním létáním z Brna do Londýna. Pravidelné lety omezí na čtyři dny v týdnu, informuje Mladá fronta Dnes. Už loni přišlo letiště o pravidelný spoj Ryanairu do španělské Gerony, o rok dříve přestaly létat i spoje Cirrus Airlines do Mnichova. Podle ředitele brněnského letiště v Tuřanech Tomáše Plačka Ryanair omezuje počty letů i letadel, ale předpokládá, že je to jen dočasné.

Brno tak přijde o jediné každodenní spojení se zahraničím. Kromě charterových letů z Tuřan létají čtyřikrát denně do Prahy České aerolinie a dvakrát týdně do Moskvy společnost Atlant-Soyuz Airlines.

Loni brněnské letiště odbavilo přes půl milionu lidí. Je to zhruba o pětinu více než v předchozím roce a vůbec nejvíce v jeho padesátileté historii. V příštích několika letech by se měl provoz na letišti postupně zvyšovat až na 800 000 odbavených cestujících. Vedení letiště a Jihomoravský kraj nyní vyjednávají s leteckými dopravci o dalších pravidelných linkách. Nejčastěji se hovoří o Římu, Paříži, chorvatském Zadaru nebo ukrajinském Charkovu.