Oprava Průmyslového paláce hned tak nebude

Praha - Spory kolem opravy požárem zničeného Průmyslového paláce zřejmě skončí u soudu. Pražský magistrát, společnost Incheba a pojišťovna Uniqa se totiž nedokážou dohodnout o tom, komu pojistka vlastně patří a jak by měla být vysoká. Město také zvažuje zrušit Inchebě pronájem Výstaviště. Levé křídlo paláce, které lehlo při požáru popelem, se jen tak stavět nebude - město ještě nemá ani stavební povolení, ani vybraného projektanta.

Vyšetřování příčin požáru bylo definitivně odloženo a všechny stížnosti na výsledky vyšetřování byly zamítnuty. Formálně tedy nebrání nic vyplacení pojistky. Pojišťovna Uniqa vyčíslila škody na 181 milionů korun. S tím je ale nespokojen magistrát, který odhaduje celkové škody čtyřikrát vyšší. Podle radního pro kulturu Milana Richtera (ODS) bude asi město postupovat soudní cestou, jinak se s pojišťovnou nedohodne. Vedení pojišťovny ale považuje částku za adekvátní. Její výše byla stanovena na základě znaleckého posudku, který vypracoval Ústav soudního inženýrství v Brně. Magistrát a Incheba budou v tomto případě jednat společně - a udělají si vlastní posudky. I kdyby ale magistrát získal požadovanou částku, stejně by mu na opravy chybělo ještě asi tři sta milionů korun. Dostavba levého křídla bude totiž stát kolem miliardy korun.

Magistrát se s Inchebou ale v jiných věcech neshodne. Stále probíhají jednání, komu vlastně pojistka patří. Incheba, která má areál pražského Výstaviště, kde palác stojí, pronajatý, prý pojistku městu klidně dá. Chce ale garanci, že jí vedení Prahy nevypoví koncem roku smlouvu na pronájem, jak v minulosti vyhrožovalo. Magistrát ale výpověď stále zvažuje. Obává se totiž, že by Incheba vyinkasovanou pojistku nepoužila na opravy, ale na něco jiného.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Výstavbu levého křídla brzdí i stavební problémy - město sice už vypsalo výběrové řízení na projektanta, musí ale několik měsíců čekat na stavební povolení a další formality. Zatím na Výstavišti zůstává plastová náhražka původního křídla.

Vydáno pod