ODS i ČSSD žádají od voličů připomínky k volebnímu programu

Praha - Občanští i sociální demokraté vymysleli stejný tah pro předvolební kampaň. Voličů se ptají, jak by měl vypadat jejich program. ODS přímo vyzývá k tomu, aby si lidé napsali, jaká řešení požadují - spustila k tomu speciální internetový dotazník na svém webu, ve kterém se lidé můžou vyjádřit ke 12 oblastem, které strana považuje za důležité, strana pak příspěvky lidí zveřejní.

ODS chce případné připomínky občanů zapracovat do už existujícího programového rámce. Místopředseda Ivan Langer na tiskové konferenci zároveň zdůraznil, že dotazník má být pro ODS pouze inspirací a zpětnou vazbou. To potvrdil také první místopředseda strany David Vodrážka. „Je to program psaný s voliči, ne voliči. My nejdeme cestou populismu, kdy lidem na základě jejich připomínek slíbíme to, co si přejí,“ řekl.

Občanští demokraté chtějí od lidí slyšet, jak si přestavují program v oblasti zdravotnictví, penzijní reformy, ekonomiky, zahraniční politiky i v boji proti korupci. „Myslím, že to je důležitá zpětná vazba a já osobně očekávám také inspiraci,“ uvedl Langer. Dominantním tématem voleb prý nicméně bude jen jedna z oblastí, jež ODS vybrala, a to boj s krizí. Podle něj volby rozhodne schopnost politiků předložit věrohodné, zodpovědné řešení ekonomické krize.

Reportáž Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Dotazník pro občany bude na webu ODS k dispozici do 21. srpna. V následujících dnech strana podle Langra zapracuje získané informace do programu, aby ho mohla 31. srpna představit veřejnosti.

Sociální demokracie odtajnila program v pondělí

Do snahy občanských demokratů se pustil šéf sociální demokracie Jiří Paroubek, podle něj prý chce slyšet ODS názory občanů jen proto, že sama žádný program nemá - jen namodralou přestavu o něm. To ale Langer odmítl, strana už prý má rámcový návrh programu, který ale nebude zveřejňovat. Občanští demokraté hned také kritiku hlavnímu rivalovi vrátili. ČSSD už prý má program na křídovém papíře a teď lidem tvrdí, že se o jejich názory zajímá.


Sociální demokracie svůj program zveřejnila už v pondělí. Za hlavní cíl si rovněž klade řešení hospodářské krize, chce rovněž obnovit daňovou progresi nebo zrušit regulační poplatky u lékaře. I ČSSD ale očekává od voličů zpětnou vazbu ke svému programu na webu. Sociální demokraté také sází na hlas ulice: „My chceme diskutovat s lidmi o budoucnosti České republiky,“ uvedl volební manažer Jaroslav Tvrdík.    

Týden před občanskými demokraty by měli svůj program zveřejnit i lidovci. Jejich místopředseda David Macek dnes uvedl, že se KDU-ČSL bude chtít zaměřit na podporu vícečetných rodin, boj proti hazardu a korupci. Součástí kampaně bude i lidovecký recept na řešení krize.

Tisková konference ČSSD
Zdroj: ČT24