Trojice policistů z Teplic obviněna z korupce, mezi nimi i bratr Řebíčka

Teplice - Státní zastupitelství obvinilo dva bývalé a jednoho současného teplického policistu z braní úplatků a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Mezi obviněnými je i bratr bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka Adam. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Muži jsou podezřelí, že požadovali po podnikatelích výpalné, od jednoho z nich údajně získali asi tři miliony korun. Hrozí jim až osm let vězení. Muži vinu odmítají.

Podle výpovědí podnikatelů si policisté vymysleli nějakou kauzu kolem jejich osoby, pak chtěli peníze za její utajení. Jeden z podnikatelů si jednání s obviněnými nahrál, když od něj požadovali úplatek za to, že zastaví jeho trestní stíhání. Policejní inspekce nyní podle MfD zjišťuje, zda teplický „gang policistů“ neměl více členů a také prověřuje majetkové poměry policistů. Údajně si v minulosti koupili nemovitosti za miliony korun, které ve svém zaměstnání nikdy nemohli vydělat.

MfD získala svědectví teplického podnikatele Michaela Bartese, podle kterého zaplatil mužům z teplické kriminálky od roku 2006 zhruba tři miliony korun. Tři obvinění za ním přišli s tím, že ho vyšetřují pro zpronevěru a chtěli po něm dvě stě tisíc, jinak že Bartes „skončí“. Podnikatel platil, schůzky s policisty si ale nahrával a ty teď slouží jako důkaz. Když platit odmítl, skončil ve vazbě. Obviněný Radek Turišin dál pracuje u teplické kriminálky, ke stíhání se vyjadřovat nechtěl.

Televize Nova v červnu uvedla, že kvůli této aféře se bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček vzdal kandidatury za ODS do podzimních sněmovních voleb.

Adam Řebíček - bratr exministra dopravy za ODS, od Bartese dostával peníze za ochranu, pak odešel od policie; od roku 2007 byl v dozorčí radě ČEZ
Radek Turišin - vybíral peníze od Bartese za ochranu, jeden z významných členů gangu
Roman Majerník - údajná hlava gangu, od Bartese měl vybrat peníze za slib, že ho nebude stíhat