Výsledek Rathovy kontroly: Nemocnici v Brandýse uzavření nehrozí

Praha - Nemocnici v Brandýse nad Labem může hrozi podle výsledků kontroly, kterou před dvěma týdny provedl krajský úřad, uzavření některých oddělení, a to pokud nezlepší péči na chirurgii a jednotce intenzivní péče. Podle nemocnice však kontrolní zpráva neobsahuje zádné restrikce a žádá jen zodpovězení otázek. Hetman David Rath naopak původně sliboval zavření celé nemocnice.

Rathovi úředníci zaslali nemocnici písemný verdikt v pondělí. Problémy na chirurgii jsou podle něj způsobeny nedostatkem chirurgů, na JIP pak prý není celý den lékař, což je proti předpisům. „Navíc jim v době služeb schází internista pro pacienty, kteří jsou léčeni na chirurgii, gynekologii a JIP, který by pacienta prohlédl před akutní operací. To je hrubé pochybení,“ řekl Rath. Vadí mu i absence celodenní služby kvalifikovaného rentgenologa.

Podle Cikrta je omezení péče na chirurgii jen dočasné a rentgenolog prý není celý den ani ve větších nemocnicích. „Pokud musí lékař z JIP odejít k operaci, je v případě potřeby na telefonu připravený lékař, který do deseti minut do nemocnice přijede. Trváme na tom, že péče v naší nemocnici je zajištěna kvalitně,“ řekl mluvčí.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

David Rath hrozí nemocnici odebráním registrace špatně fungujícím oddělením. Jaké nedostatky má nemocnice odstranit, je prý v zápise z kontroly. Nemocnice ale tvrdí, že protokol je napsaný chybně a žádná nápravná opatření neobsahuje. "My odpovíme, budere reagovat, všechno vysvětlíme, ale kraj nám to neuložil, kraj řekl na závěr: Odpovězte nám na otázky.

Rath kritizoval nemocnici inzercí v Blesku 

Brandýská nemocnice bude požadovat po kraji omluvu a zvažuje i žalobu za poškození dobrého jména společnosti. Kraj totiž z veřejných peněz zaplatil inzerci v Blesku, kde se píše o zjištěných nedostatcích - nemocnice přitom výsledky kontroly ještě neobdržela. „Jdem cestou inzerce a v té používáme obdobných metod, které používají kraje v minulosti a které používají i jiné kraje,“ okomentoval inzerci Rath.
 
Hejtman se na kontrolu do brandýské nemocnice chystá znovu a nejen do ní. Chce se zaměřit na všechny zprivatizované či městské nemocnice v kraji, o kterých má informaci, že trpí nedostatkem zdravotnického personálu.

Tomáš Cikrt
Zdroj: ČT24