Podle Langera porušuje Houbovo odvolání služební zákon

Praha - Místopředseda ODS a bývalý ministr vnitra Ivan Langer má za to, že policejní prezident Oldřich Martinů porušil služební zákon, když nechal nahradit svého náměstka Jiřího Houbu. Novinářům řekl, že jde o další politicky motivované rozhodnutí ministerstva vnitra pod vedením Martina Peciny. Podle Langra Pecina i jeho náměstek Jiří Komorous vyvíjeli od počátku svého působení v úřadu enormní nátlak na Houbovo odvolání.

Náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Houba je od minulého týdne v pracovní neschopnosti a do vypsání nového výběrového řízení ho má zastupovat dosavadní zástupce ředitele kriminální policie Viktor Čech. Martinů serveru Novinky.cz řekl, že se rozhodl Houbu nahradit kvůli jeho plánovanému odchodu do civilu. Náměstek to však popřel s tím, že od policie odcházet v tuto chvíli nechtěl.

„Myslím, že je zjevné, že pan ministr Pecina uváděl, že by měl Jiří Houba odejít. Ministr vnitra by měl chtít od náměstka policejního prezidenta vysvětlení. Ministr vnitra by měl znát služební zákon. Způsob, který zvolil policejní prezident, je porušení zákona. Je absurdní, aby člověk, který je několik dnů nemocný, byl odstaven od funkce a byl místo něho pověřen někdo jiný,“ řekl Ivan Langer.

„Pan náměstek Houba byl dosazen panem exministrem Langerem. Jeho působení v policii nebylo příliš šťastné. To, že byl spojen s bývalým ministrem vnitra, bylo vnímáno negativně,“ podotkl bývalý ministr vnitra František Bublan.

Jiří Houba pro ČT:

„Dne 21. května mi policejní prezident řekl, že ministr vnitra má zakázku z Liďáku (sídlo ČSSD Lidový dům) odstranit Houbu a že neví, co s tím má dělat.“

„Rozhodnutí policejního prezidenta Oldřicha Martinů pověřit výkonem funkce náměstka pro trestní řízení Viktora Čecha není ničím jiným než splněním politické objednávky ze strany ministra Peciny, a to i za cenu porušení služebního zákona,“ uvedl Langer. Martinů podle něj za celou dobu svého působení ve funkci policejního prezidenta neměl k Houbově práci žádné výhrady.

Ivan Langer:

„Jde o pokračování řady nekompetentních a politicky motivovaných rozhodnutí v rezortu ministerstva vnitra od příchodu ministra Martina Peciny a prvního náměstka Jiřího Komorouse.“

Ministr vnitra Martin Pecina:

„Mě mrzí, že pan exministr Langer zatahuje policii do svých politických hrátek před volbami. Nelíbí se mi to, ale opravdu s tím nemám nic společného.“

Mluvčí Policejního prezidia David Kubalák:

„Žádný tlak neregistrujeme. Jediný důvod, který má pan policejní prezident ke svým krokům, je fakt, že pan plukovník Houba ho seznámil se svým úmyslem opustit do konce roku svou pozici.“

„V této souvislosti chci připomenout cestu dvou lidí napojených na ČSSD - Karla Randáka a Petra Hosteka, za bývalým šéfem kriminální policie Janem Švejdarem,“ řekl místopředseda ODS. Ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Hosteka spolu s bývalým šéfem rozvědky Randákem totiž podle dřívějších informací deníku Právo na přelomu května a června nabízeli Švejdarovi Houbovu funkci. Langer nyní požaduje Hostekovo odvolání.

Komorousovo jmenování náměstkem je kvůli jeho příslušnosti k StB účelové 

Místopředseda ODS také zopakoval své výhrady k působení bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Komorouse na ministerstvu. „Jeho jmenování není ničím jiným než porušením takzvaného lustračního zákona,“ řekl Langer. Jeho přijetí zpět do služebního poměru označil za účelové. Komorous totiž před listopadem 1989 studoval školu Státní bezpečnosti a byl příslušníkem první správy StB. Jako policistovi mu ale nyní ve funkci náměstka stačí mírnější lustrační osvědčení. Jako civilista by potřebné lustrační osvědčení pro tak vysokou funkci získat nemohl.

Langer zároveň připomněl zásah premiéra Jana Fischera v případě ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové a jejích personálních změn v úřadu. Uvedl, že s ním souhlasí, a dodal, že by měl předseda vlády reagovat stejně i u Peciny. Fischer podle tisku napsal Kovářové dopis, ve kterém jí změny vyčetl s tím, že vláda nemá k takovým krokům potřebný mandát.