ČD nevypraví zvláštní vlaky na papeže, kraj je nezaplatí

Stará Boleslav - Stará Boleslav žije přípravami na zářijovou návštěvu papeže Benedikta XVI., jenže má problémy s dopravou. České dráhy tam chtěly z Prahy vypravit  několik zvláštních vlaků, ale Středočeský kraj je nechce zaplatit. Některé odhady přitom počítají s návštěvou až 130 tisíc lidí, což by ve městě způsobilo kolaps. Vedení Středočeského kraje chce situaci řešit zvláštní autobusovou dopravou.

Starou Boleslav tak čeká na konci září těžká zkouška. Kvůli návštěvě papeže totiž auta nebudou moci do města, doprava se bude řešit objížďkami a záchytnými parkovišti. České dráhy sice nabídly sedm zvláštních přímých vlaků z Prahy do Staré Boleslavi, ale Středočeský kraj nemá zájem, protože by je musel zaplatit. „Nemáme žádnou objednávku na zavedení takových vlaků, takže v tuto chvíli ani nepočítáme, že bychom je vypravili,“ dodal pro ČT mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Podle starosty Staré Boleslavi Ondřeje Přenosila si finanční spoluúčast kraje přála prezidentská kancelář. Kraj však nesouhlasí.

Vlaky by přitom mohly přepravit až pět tisíc cestujících. Kraj ale tvrdí, že peníze už investoval do opravy některých příjezdových cest a že raději podpoří zvláštní autobusovou dopravu. Ačkoliv by autobusy měly vyjíždět z pražských stanic metra Černý most a Letňany každé tři minuty, přesto hrozí dopravní kolaps. Podle prvních odhadů se totiž na mši do Staré Boleslavi chystá až 130 tisíc poutníků.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Benedikt XVI. je teprve druhým papežem, který navštíví Českou republiku, a vůbec prvním, který zavítá také do Staré Boleslavi, kde v pondělí 28. září na svátek Sv. Václava, patrona české země, bude na Proboštské louce sloužit mši svatou.

První mše bude papež sloužit v neděli 27. září od 10:00 na letišti v Brně. Kvůli jeho návštěvě bude uzavřena část dálnice D1 - u Brna mezi sjezdy na 196. kilometru a 203. kilometru bude dálnice od soboty 26. září 18:00 do neděle 27. září 20:00 na více než 24 hodin zcela uzavřena. Uvedený dálniční úsek se využije jako parkoviště pro více než 2000 očekávaných autobusů s poutníky.

Nepůjde o první podobnou uzavírku dálnice D1. Neprůjezdná byla také před čtyřmi lety při oslavách 200. výročí bitvy u Slavkova.

Papež Benedikt XVI.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod