Zelení volají SOS ku pomoci v předčasných volbách

Praha - Předseda Strany zelených (SZ) Ondřej Liška dnes novinářům představil stranického partnera pro spolupráci před říjnovými parlamentními volbami, společnou kandidátku budou zelení sdílet se Stranou pro otevřenou společnost (SOS). Oba politické subjekty dnes uzavřely dohodu o spolupráci, předseda zelených ale upozornil, že o skutečnou koalici se nejedná. Od společného postupu si SZ slibuje zvýšení možnosti probojovat se v nadcházejících volbách do sněmovny.

„Naše spolupráce má dobré základy a rozhodně ji chceme koncipovat jako dlouhodobou,“ podotkl dnes na tiskové konferenci Liška s tím, že se SOS spolupracovali zelení již dříve v komunálních volbách. Ke kooperaci právě s touto stranou vedou zelené podle slov jejich předsedy dvě stěžejní věci - jde o důraz na totožná témata a skutečnost, že SOS nabízí kvalitní a věrohodné kandidáty. „Z programového hlediska je nám zdaleka nejbližší Strana zelených,“ odůvodnil podporu SOS zeleným předseda Pavel Rytíř.

Předseda SOS Pavel Rytíř:

„Myslím si, že můžeme v řadě krajů nabídnout opravdu kvalitní lidi se zkušenostmi z komunální i krajské politiky, kteří mohou pomoci úspěchu Strany zelených. Tím pádem můžeme pomoci zabránit tomu, co naše strana opravdu nechce, a to je přechod k systému dvou stran, které se nota bene od sebe moc neliší.“

Ondřej Liška:

„Podle posledního průzkumu máme 4,3 procenta voličských preferencí, takže jsme znovu ve hře o parlament.“

Podle dojednané smlouvy o spolupráci Strana zelených nabídne Straně pro otevřenou společnost místa na svých kandidátkách ve vybraných regionech. „Nejde o jednorázovou dohodu, jejím obsahem je také dohoda o spolupráci ve volbách senátních a komunálních v příštím roce,“ zdůraznil místopředseda SZ Martin Ander.