Lékařka placená farmaceutickou firmou dostala výpověď

Brno - Případ brněnské dermatoložky, které platila farmaceutická firma Novartis za předepisování konkrétního léku, skončil její okamžitou výpovědí z brněnské fakultní nemocnice u sv. Anny. Na případ upozornili Reportéři ČT, kteří ji natočili skrytou kamerou. Celou věc teď začala prošetřovat protikorupční policie, Státní ústav pro kontrolu léčiv i Česká lékařská komora. Nemocnice navíc na dermatoložku podává trestní oznámení.

Nemocnice se totiž domnívá, že lékařka svým chováním poškodila její dobré jméno, zvažuje i finanční kompenzaci. Protikorupční policie už shromažďuje dostupné materiály, které se objevily nejen v České televizi, ale i v ostatních médiích. Stejně tak SÚKL má prý už dostatek důkazů, aby mohl zahájit správní řízení, věc ale ještě stále vyšetřuje. Přidala se i Česká lékařská komora - na lékařku podala disciplinární stížnost. Podle mluvčího komory o výši trestu ale rozhodne závažnost, tedy jestli byl nebo nebyl poškozený pacient.

Potrestaná zatím ale není ani desítka lékařů, kterým loni v květnu zaplatila jiná farmaceutická firma, Actavis, zájezd do Egypta. Hrozí jim stejně jako brněnské dermatoložce pokuta až sto tisíc korun. Actavis kvůli podplácení vyšetřuje už devět měsíců policie. Firma navíc dostala za porušení zákona o regulaci reklamy pokutu 750 tisíc korun; jelikož se ale odvolala, řízení stále trvá.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Vše odstartovali Reportéři ČT, kteří lékařku natočili skrytou kamerou. Ta přiznala, že ji řadu let „motivovala“ firma Novartis. Za každého pacienta, kterému předepsala jejich lék Lamisil, dostala prý 250 korun. Přišla si tak měsíčně asi na deset tisíc korun. Firma Novartis ale tvrdí, že lékaře nekorumpuje, šlo prý o selhání jednotlivce.