Lékaři bojovali o život muže, kterému se do srdce zabodla tříska

Olomouc - Olomoučtí lékaři zachránili pacienta, jemuž se do srdce zapíchla obrovská tříska. Zranění utrpěl na pile v Otaslavicích na Prostějovsku, kdy tříska dlouhá necelé dva metry odlétla od stroje na zpracování dřeva. Sedmadvacetiletý muž ztratil přes dva litry krve a kardiochirurgové mu museli zašít probodnutou srdeční komoru. K záchraně jeho života ve velké míře přispěl i pohotový zákrok záchranářů přímo na místě.

„Tříska, která jej zasáhla, byla dlouhá skoro jako oštěp. Měla zhruba metr a půl na délku. Do těla se zabodla deset centimetrů hluboko, ale zřejmě vlastní vahou ještě před naším příjezdem z rány vypadla,“ popsal událost lékař Milan Brázdil ze Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, který zraněného na místě ošetřoval. O jeho život bojovali lékaři téměř hodinu.

Srdce pacienta se zpomalovalo a bylo nutné odvést krev z prostoru mezi srdcem a osrdečníkem. Kdyby se totiž v srdečním obalu nahromadila krev, srdce by bylo postupně utlačováno a mohla by nastat zástava. „Jedinou možností je odsát krev z osrdečníku, a tím srdce uvolnit ze sevření. To záchranáři výborně zvládli,“ chválil posádku vrtulníku záchranářů primář Kardiochirurgické kliniky FN Olomouc Vilém Bruk.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Muž ztratil skoro dva a půl litru krve 

Zraněného muže vrtulník přepravil do olomoucké fakultní nemocnice, kde mu kardiochirurgové otevřeli hrudník a z osrdečníku a pohrudniční dutiny odsáli téměř další litr krve. „Ztratil tedy skoro dva a půl litru, přičemž člověk má v těle celkově pět až šest litrů krve. Dostal samozřejmě hodně jednotek krve a plazmy, abychom ztrátu nahradili,“ uvedl primář.

Tříska probodla osrdečník a srdce a těsně minula levou plíci, kterou nezranila. Pacient se ještě tentýž den večer probral, jeho stav se zlepšuje, dýchá bez pomocí přístrojů a komunikuje s okolím.

Majitel pily nechce o nehodě mluvit. Kvůli podezření z trestného činu ublížení na zdraví teď případ šetří policie. Pokud se panu Souškovi budou operační rány hojit stejně dobře jako doteď, pustí ho lékaři do tří dnů domů.