Dalík: Věděli jsme, že nás chce ČSSD sledovat

Praha - Příběh italské kauzy expremiéra Topolánka a jeho přítele Marka Dalíka se rozhodně nechýlí ke konci, spíš naopak. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes Dalík naznačil, že za celou kauzou stojí přímo šéf ČSSD Jiří Paroubek. Čeští politici, lobbisté a podnikatelé, kteří byli letos vyfotografováni při setkání na dovolené v Toskánsku, prý totiž věděli, že mohou být na zakázku sociální demokracie sledováni. V Lidových novinách zase bývalý šéf rozvědky Karel Randák tvrdí, že aféra s dovolenou v Toskánsku není poslední. Přijdou prý další kauzy, tvrdí. Ani Dalík ani Randák ale žádný důkaz pro svá tvrzení nepředložili.

Podle Dalíka si měl Jiří Paroubek sledování a fotky z Topolánkovy dovolené objednat u právníka Miroslava Jansty. Ten prý zase tímto úkolem pověřil bývalého šéfa zpravodajské služby a jeho bývalé kolegy. „Některé indicie naznačují, že se na tom podíleli i současní pracovníci tajné služby,“ řekl Dalík pro MF Dnes.

O záměrech sociální demokracie prý byli varováni dokonce i od samotných členů ČSSD. Petr Dimun označil Dalíkova slova jako lživá a dodal, že to je pouze snaha, jak odvést pozornost od podezření, která se kolem celé kauzy objevila.

Toskánská kauza pokračuje (zdroj: ČT24)

Spekulace rovněž přináší Karel Randák, který v Lidových novinách uvedl, že se dají očekávat další skandály. Podle něj totiž mají Mirek Topolánek i Marek Dalík od roku 2006 v bance J&T zřízeny účty se zvláštním režimem. Banka však takové tvrzení odmítá.

Dovolená Mirka Topolánka v Toskánsku se stala kauzou letošního léta poté, co média uveřejnila fotografie, na nichž jsou v Itálii s Topolánkem zachyceni také Dalík, lobbista Vladimír Johanes či šéf ČEZu Martin Roman. Jejich spojení s bývalým premiérem vyvolalo spekulace o tom, zda si Topolánek platil dovolenou sám a komu patřila vila, v níž volno trávil. 

Za fotografiemi, které kauzu spustily, stál podle některých médií bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Kvůli jeho údajně blízkému vztahu s šéfem marketingu ČSSD Petrem Dimunem Topolánek obvinil sociální demokraty, že aféra je v jejich režii. Dimun i předseda ČSSD Paroubek se ale od celé záležitosti distancovali.

Vydáno pod