Podpis smlouvy o vakcínách proti prasečí chřipce se odkládá

Praha - Jednání s výrobci pandemické vakcíny na prasečí chřipku zatím neskončila, proto se odkládá podpis smluv původně plánovaný na dnešek. Ministryně tento týden novinářům sdělila, že chce v pátek jednat s firmami a zřejmě už také s nimi podepíše smlouvy na nákup vakcín. Její mluvčí Vlastimil Sršeň dodal, že právníci ještě dolaďují detaily smluv a v následujících dnech by mělo dojít k podpisu. Jednání jsou prý složitá, a tak smlouva nebude s největší pravděpodobností podepsána dřív než ve druhé polovině srpna.

Česko nakoupí vakcínu pro 25 procent obyvatel za miliardu korun. Pro stejný počet nakoupí antivirotika. Proti prasečí chřipce tak bude chráněna polovina národa. Podle odhadů by v pandemii mohly onemocnět tři miliony lidí, 40 000 by se léčilo v nemocnici s komplikacemi.

Česko zvažuje nabídky firem Novartis a GlaxoSmithKline. Se kterou z nich smlouvu podepíše, není zatím jasné. Se společností Baxter se Česko na dodávkách vakcíny nedohodlo. Sršeň to nechtěl komentovat. Smlouvami si Česko zajišťuje výrobní kapacity. Očkovat se začne zřejmě na přelomu listopadu a prosince.

Společnost Baxter poskytne vakcínu svým zaměstnancům v Bohumile

Tento týden oznámila společnost Baxter, že již vyrábí vakcínu na prasečí chřipku pro očkování lidí ve svém závodě v Bohumile ve středních Čechách. Celkem 80 milionů dávek ochrání 40 milionů lidí v pěti zemích, s nimiž má Baxter smlouvu. Česko mezi nimi není. Podle prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra nemá vakcína od Baxteru evropskou registraci. Hrozí podle něj vedlejší nepříznivé účinky a ministerstvo nechce vystavovat občany riziku.

Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veroniky Petlákové nemá evropskou registraci zatím žádný z výrobců pandemické vakcíny. Mohli by ji získat na konci září. V srpnu prověří firmy své vakcíny v klinických testech na zdravých dobrovolnících. Takzvané modelové vakcíny již za sebou tyto zkoušky mají, z jejich výsledků vychází i předpoklad bezpečnosti a účinnosti vakcín pro pacienty.

K dnešku je v ČR potvrzeno 162 nákaz, průběh nemoci byl u všech lehký, nikdo nezemřel, proto podle hlavního hygienika Michaela Víta může Česko s očkováním vyčkávat. Británie či USA se rozhodly očkovat i neregistrovanou vakcínou, protože mají velké počty nemocných i úmrtí na prasečí chřipku.

Dana Jurásková
Zdroj: ČT24