Soud přiznal rodině půlmilionové odškodné za komunistické represe

Brno - Brněnský krajský soud dnes přiznal rodině Kořínkových odškodné půl milionu korun za represi z dob komunismu. Ministerstvo spravedlnosti se jim zároveň musí za způsobená příkoří omluvit, uvedl soudce Michal Ryška s tím, že postupem státních orgánů byla dotčena důstojnost Kořínkových. Od podání žaloby do dnešního rozsudku uplynulo ostudných sedmnáct let. Proto už Kořínkovi jedno odškodnění vysoudili, ve Štrasburku za soudní průtahy.

Manželé Karel a Jindřiška Kořínkovi měli s komunistickým režimem potíže kvůli svému vyznání a politickým názorům. Vše vyvrcholilo tím, že je úřady v roce 1973 zbavily právní způsobilosti. To mělo za výsledek odebrání jejich čtyř dětí. Tři skončily v ústavu a čtvrté vychovávala příbuzná. „Odvezli bratry a sestru ze školy, pak jsme se dozvěděli, že jsou v dětském domově,“ vzpomíná syn Jindřišky a Karla Kořínkových Marek.

Manželé Kořínkovi již zemřeli. Náhrady za způsobenou újmu se již od roku 1992 domáhají jejich děti Hanuš, Aleš, Marek a Renata. Za příkoří žádali od státu celkové odškodné devět milionů korun. Dnes soud přiznal každému z nich 125 tisíc. „Já jsem po těch letech mile překvapen, že vůbec k tomu rozsudku došlo,“ vyjádřil se po jeho vynesení Marek Kořínek.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Ne všechno ale svědčilo ve prospěch Kořínkových. Podle důkazů rodiče skutečně své děti zanedbávali. „Je prokázáno, a to svědeckými výpověďmi rodinných příslušníků, že tam byla nedostatečná péče o děti,“ uvedla zástupkyně ministerstva spravedlnosti Miluše Pospíšilová. Kořínkovi navíc nebyli, jak tvrdily jejich děti, aktivními signatáři Charty 77. Přesto se komunistický režim na rodině Kořínkových nepříslušného bezpráví dopustil, což dnešní verdikt potvrdil.

Vydáno pod