Na Křivořezání pojede z Prahy parní expres

Křivoklát (Rakovnicko) - Návštěvníci letošní akce Křivořezání na hradě Křivoklát na Rakovnicku dnes mohou využít dopravu parním expresem. Vlak, vyjíždějící ráno ze stanice Praha-Braník, poveze rychlíková lokomotiva Albatros (498.022) z roku 1947. Z Křivoklátu bude pokračovat přes Rakovník do železničního muzea v Lužné, informoval o tom mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Tématem 14. ročníku řezbářského sympozia Křivořezání jsou letos Staré pověsti české.

Vlak bude sestaven z historické patrové jednotky, historických vozů třetí třídy s dřevěnými lavicemi a bufetového vozu. Kromě občerstvení si cestující budou moci zakoupit i pamětní pohled Výlet na Křivoklát a razítko vydané při příležitosti parní jízdy.

„Parní vlak odjíždí z branického nádraží tuto sobotu ve čtvrt na deset, příjezd na Křivoklát je naplánován zhruba na půl dvanáctou. Odtud bude vlak pokračovat přes Rakovník až do Lužné, kam přijede těsně před jednou hodinou odpoledne. Z Lužné u Rakovníka zpět do Prahy vlak vyrazí ve 14:38, odjezd z Křivoklátu bude přesně o hodinu později,“ řekl Alois Kašpar, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD pro Prahu a Středočeský kraj.

Tématem čtrnáctého ročníku řezbářského sympozia Křivořezání jsou Staré pověsti české. Pod rukama tří desítek účastníků tak od pondělí vznikají vyřezávané sochy praotce Čecha, věštkyně Libuše, udatného Bivoje a dalších postav ze starých českých legend. Sympozium vyvrcholí v sobotu, kdy je plánován celodenní program s koncertem skupiny Hradišťan a ohňostrojem. Připraveny jsou i pohádky pro malé a velké od skupiny Komediant.

V Lužné u Rakovníka je možné navštívit expozici o historii železnice v Čechách, rozsáhlou sbírku lokomotiv a železničních vozidel, modelové kolejiště a je zde také provozní průmyslová úzkorozchodná železnice s parní lokomotivou.