Lidé si připomněli výročí tragické nehody u Studénky

Ostrava - V areálu ostravského hlavního nádraží dnes vzpomínali příbuzní i veřejnost na oběti železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Od tragédie, při které zemřelo osm lidí a devadesát se zranilo, to bude zítra rok. Na místě zahynulo šest lidí, čtyři ženy a dva muži, další muž ukrajinské národnosti zemřel později v novojičínské nemocnici. Na místě by měl tragédii připomínat pomník.

Odškodnění obětí stále probíhá, České dráhy zatím vyplatily 93 poškozeným přes 7 milionů korun. Podobně i Ostravské dopravní stavby, které měly opravu na starosti, vyplatily přes 3,3 milionu korun. Doposud běží i vyšetřování tragédie, policie už má k dispozici všechny posudky. Zatím jsou obviněni dva inženýři, kteří měli posuny konstrukce na starosti. Měly by ale přibýt i další osoby.

Ocenění patří krizovému centru, postaví pomník

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Vlakové neštěstí bude ve Studénce připomínat pomník, na jeho vytvoření dnes u příležitosti výročí poputuje dalších 26 tisíc korun. Celkové náklady se mají pohybovat kolem 60 tisíc. Dalších 80 tisíc korun získalo darem Krizové centrum Ostrava, které celý rok pomáhalo obětem tragédie. Jedná se o výtěžek z aukce fotografií Jana Zatorskeho, řekli dnes zástupci Českých drah a Leica Gallery Prague, které dary poskytly.

Krizové centrum Ostrava použije peníze na vybavení informačními technologiemi a doplatek za nákup služebního vozu. „Dar vnímám především jako projev díku a ocenění naší práce. Po roce je už spíše podpůrná než terapeutická. Pomáháme například organizovat sobotní vzpomínkovou akci ve Studénce a podporujeme ty, kteří chtějí být aktivní a být si nápomocní,“ řekla ředitelka centra Petra Ďásková.

Naděžda Tomčíková - symbol obětavosti a pomoci

Druhý šek na 26 tisíc korun převzala v Ostravě zdravotní sestřička Naděžda Tomčíková, která je organizátorkou sobotní vzpomínkové akce. Zdravotnice, která 8. srpna osudným vlakem sama cestovala hned ve druhém vagonu, pomáhala i přes zranění ošetřovat ostatní cestující. Od prezidenta dostala za svou pohotovost a profesionalitu čestné uznání.

„Peníze, které půjdou na konto humanitární organizace ADRA, jsou základní částkou pro vybudování památníku,“ potvrdila Tomčíková, podle které je důležité událost alespoň takto připomenout. „Uctíme památku těch, co tam zemřeli, chceme se sejít i s těmi hasiči, abychom si mohli říct svoje zážitky po roce, které vůbec nejsou veselé, ale už dokážeme říct, to se mi daří, to se mi nedaří, a navzájem nás to posiluje,“ uvedla o setkání ve Studénce.