Zhruba 150 lidí uctilo ve Studénce po roce oběti tragické nehody

Studénka (Novojičínsko) - Tragickou železniční nehodu, od níž uplynul přesně rok, si dnes ve Studénce na Novojičínsku připomnělo zhruba 150 lidí. Nedaleko mostu, do jehož původní zřícené konstrukce narazil 8. srpna 2008 mezinárodní vlak, uctili památku osmi mrtvých a devíti desítek zraněných cestujících z Čech, Polska i Ukrajiny.

„Neštěstí se dějí. Ta nová ale nesmějí přikrýt staré tragédie, protože lidé, kteří je zažili, si vše táhnou s sebou celý život. Takže nezapomínat - to je pro mě po roce od nehody určující,“ prohlásila ředitelka Krizového centra Ostrava Petra Ďásková, která se vzpomínkové akce také zúčastnila.

Lidé se sešli na prostranství poblíž železniční trati, kde loni po nehodě vzniklo provizorní pietní místo. Při pietě projel kolem osudný vlak EuroCity Comenius z Krakova do Prahy, který přítomným i cestujícím připomněl tragickou událost zpomalením rychlosti. Památku obětí uctil krátkým zapískáním, lidé ale očekávali táhlé houkání, stejně jako tomu bylo loni při listopadovém pietním setkání.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Uctít památku neštěstí přijel do Studénky také strojvůdce vlaku Jiří Šindelář, pro něhož je po roce událost stále otevřenou ranou. „Myšlenky se stále vracejí a těch několik vteřin před srážkou už z mysli nikdy nevymažu. Psychiku, kterou jako strojvůdce potřebuji, jsem definitivně ztratil. Už jsem se smířil s tím, že si nezařídím,“ svěřil se novinářům. 

Pád mostu do kolejiště zaznamenal Šindelář v okamžiku, kdy byl vlak půl kilometru od zřícené konstrukce. Stihl ještě použít rychlobrzdu a vlak zpomalit ze 134 na 90 kilometrů v hodině. Lokomotiva a první čtyři vozy vykolejily.

Pomník ve Studénce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod