Romové na summitu chtějí podporovat zaměstnanost a vzdělání

Praha - Druhým dnem pokračuje v Mělníku mezinárodní konference romských občanských iniciativ. Účastní se jí čeští i slovenští Romové. Výsledkem dnešního jednání je návrh na podporu vzdělání a zaměstnanosti Romů. Včera Romové založili společnou česko-slovenskou asociaci na obranu proti extremistům. Konference v Mělníku je třídenní, potrvá až do zítřka.

Účastníci konference se včera dohodli na společném postupu proti českým extremistům, kteří jezdí na demonstrace a pochody z Česka na Slovensko a naopak. Za tímto účelem také založili Asociaci romských občanských iniciativ Evropy. Ze sedmatřiceti přítomných organizací se jich zapojilo jen devatenáct. Těm ostatním vadilo, že je nutné zaplatit vstupní a členské příspěvky. Do čela asociace byl zvolen předseda sdružení Dženo Ivan Veselý.

Členem asociace se může stát každé romské sdružení, které vydává výroční zprávy o své činnosti, má v pořádku finanční uzávěrku, nedluží státu na daních a je ve svém regionu poslední tři roky skutečně aktivní.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Podle Veselého by se měli Romové z obou zemí při narůstajících projevech extremismu vzájemně „morálně i fyzicky“ podporovat a odpovědět extremistům stejným způsobem. „Šli bychom třeba do Bratislavy, padesát sto lidí, kolik bude stačit. Svou přítomností na demonstracích bychom vyjádřili podporu slovenským Romům,“ dodal. Podle Veselého by čeští a slovenští Romové mohli jezdit demonstrovat také do Maďarska.

Podpora zaměstnanosti a vzdělání se vyplatí všem

Dnes Romové přijali návrh opatření na zlepšení socioekonomické situace Romů. Počítá s tím, že by se do bydlení, vzdělání a podpory zaměstnanosti investovalo ze státního rozpočtu i evropských peněz ročně zhruba 2 milardy korun. Podle autora návrhu Ivana Veselého by se po deseti letech začaly peníze vracet. Ubylo by totiž Romů závislých na sociálních dávkách a víc by jich platilo daně.

Nejvíc peněz z dvoumiliardového balíku, asi 600 milionů korun ročně, by šlo na bydlení a likvidaci ghett. Další pak na vzdělání a rekvalifikační kurzy. Sociální dávky by měly být jen pro ty nezaměstnané, kteří aktivně hledají práci nebo prošli rekvalifikací. „Pokud lidé pro to zlepšení situace nic neudělají, tak se to nezmění,“ dodala účastnice konference Lucie Horváthová.

Hlavním cílem setkání v Mělníku je vytvořit zastřešující unii, která by Romy navenek zastupovala. Podobný pokus tady už jednou byl, a to v roce 1993. Jednota Romů tehdy ale příliš dlouho nevydržela.