Pardubický primátor byl v New Yorku na účet sponzora hokeje

Pardubice - Pardubický primátor Jaroslav Deml (ODS) byl v roce 2007 s manželkou v New Yorku na náklady sponzora hokejového klubu HC Moeller. Přitom před časem kritizoval to, že loni v listopadu vyrazilo deset pardubických zastupitelů částečně za peníze klubu na Floridu. Nyní je sám terčem kritiky, informovala MF Dnes. "Do New Yorku jsem odjel na žádost hokejového klubu. Platil jsem si pouze letenku," řekl šéf radnice. "Cesta byla organizovaná firmou Moeller. Ona pak samozřejmě vyúčtovávala všechny záležitosti a jí jsem platil peníze, které po mně chtěli," dodal v rozhovoru pro ČT.

Deml se nyní brání, že jeho cesta nemá s kauzou Florida téměř nic společného. Přitom si na ni vzal volno a cestu neschválila ani městská rada. Podle MfD neobstojí primátorova obhajoba, že jel do New Yorku domlouvat novou smlouvu s Moellerem. „Byla to ode mě chyba. Měl jsem trvat na tom, aby jednání proběhlo v Čechách. Také jsem si měl cestu nechat schválit jako pracovní. Jenže tehdy jsem byl čerstvě ve funkci, klub patřil městu a já nechtěl nic důležitého podělat,“ řekl Deml. 

V březnu 2007 Deml pro pardubický Deník uvedl, že celou cestu bude platit sám, včetně pobytu manželky. Nyní přiznává, že si platil pouze letenku. „Opakuji, že to byla chyba, ale firma Moeller tlačila na to, že se musí jednat v New Yorku,“ uvedl primátor. Sponzor hokeje páru mimo jiné zaplatil noční let nad New Yorkem vrtulníkem, součástí výletu byla také návštěva zápasů NHL v Madison Square Garden. 

„Takovou věc bych já neudělal. Primátor Deml udělal chybu, když si nechal něco od soukromé firmy platit. I kdyby to bylo sebečistší, nevzbuzuje to důvěru,“ tvrdí krajský šéf ČSSD a poslanec Miroslav Váňa. Podle Demla je zjevné, že cestu do New Yorku využili někteří jeho kolegové z ODS v rámci vnitrostranického boje.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)