Pražskou zoo možná opustí ředitel Fejk, uvažuje o diplomatické nabídce

Praha - Dlouholetou chloubu hlavního města, zoologickou zahradu, by mohl v brzké době opustit její ředitel. Dosavadní šéf pražské zoo Petr Fejk totiž dostal nabídku od ministerstva zahraničních věcí. Zvažuje možnost stát se nově jmenovaným ředitelem Českého národního domu v New Yorku. Podle zástupců ministerstva jde zatím o otevřené jednání, které zdaleka není u konce.

Fejk se do historie pražské zoo zapsal nejenom její modernizací, ale především obnovou po ničivých povodních, které zahradu před 7 lety postihly. Tehdejší příběh zatoulaného lachtana Gastona nebo narození gorilích mláďat Moyi a Tatu jsou neodmyslitelně spjaty se 7. nejlepší zoologickou zahradou na světě. Právě s ní spojil Fejk své jméno po dobu 12 let. Zda ji opustí, má být známo příští týden.


Česká národní budova spadá pod Česká centra a sídlí tam například generální konzulát a České centrum New York. „Není to práce diplomatická, ale manažerská, je to v podstatě obdobná práce jako v zoo, jen v jiném prostředí,“ řekl Fejk. Do pražské zoo nastoupil v roce 1997 jako první ředitel - tehdy manažer, nikoliv zoolog. Za jeho působení zmizely klece, přibyly nové pavilony, návštěvnost se zvedla až na milion lidí ročně. Nejvíc práce odvedl během a hlavně po povodních, které zahradu těžce poničily v roce 2002.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Pražský radní pro kulturu Milan Richter se nechal slyšet, že případná náhrada Fejkovy osobnosti bude více než složitá. Pražská zoo se i díky ní stala podle žebříčku amerického magazínu Forbes jednou z nejlépe hodnocených. Ani zoologická zahrada, ani její zřizovatel (pražský magistrát) o úmyslu Petra Fejka odejít nevěděli. Ten jim to podle svých slov chtěl oznámit, až budou výsledky jednání s ministerstvem zahraničí definitivní.

Petr Fejk:

Mostecký rodák Petr Fejk stojí v čele trojské zoo už 12 let. Předtím učil češtinu na gymnáziu a několik let byl manažerem pražského rockového klubu Belmondo. Vedl také vlastní soubor jednoho herce a na jevišti se objevil třeba po boku Davida Vávry a v baletní jednotce Křeč. O práci v diplomacii uvažoval už dříve. Před dvěma lety dostal nabídku stát se ředitelem Českých center v zahraničí, ale odmítl ji. V rozhovoru pro Víkend Hospodářských novin tehdy své rozhodnutí vysvětlil tím, že tato práce obnáší moc „úředničiny“.

  • Opravený Český národní dům v New Yorku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1036/103538.jpg
  • Petr Fejk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1036/103544.jpg