Exekutorská komora spustí nový web pro vyhledávání dražeb

Praha - Hledání dražeb domů z exekucí se během několika týdnů stane výrazně jednodušším. Exekutorská komora totiž chystá na podzim spuštění internetových stránek, které mají zprůhlednit systém exekučních řízení a dražeb. Vytvoření nové databáze bylo zákonem nařízeno ministerstvem spravedlnosti. Kromě elektronické novinky by měl také samotný rejstřík exekucí výrazně zlevnit. Registr umožňuje zjistit, jestli na určitou osobu je nebo není vyhlášena exekuce.

Nový portál by měl umožnit vyhledat chystanou dražbu domovních a bytových jednotek zabavených při exekuci, a to podle tří kritérií - lokality, ceny a termínu konání. „To jsou přesně informace, které bychom chtěli, aby byly centrálně na jednom místě zveřejněné. Máme v úmyslu zřídit dražební portál, kde by byly uveřejňovány informace o dražbách pořádaných všemi exekutory,“ přiblížila prezidentka exekutorské komory Jana Tvrdková.

V rámci dražebního portálu by exekutoři měli postupně začít zveřejňovat i dražby některých movitých věcí - například aut nebo vybavení domácnosti. „Ministerstvo spravedlnosti registruje stížnost na neprůhlednost některých dražeb a právě proto volá po zpřísnění celého systému,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková. 

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Na práci exekutorů se snesla v minulosti celá řada stížností. Nápadná byla například podezření z dražeb, na kterých mohli vydělat známí exekutora. Objevily se ale i případy nátlaku na dlužníka, navyšování exekučních nákladů nebo nepřiměřené zabavování majetku.

Komora plánuje i další změny - vylepšit by se měl dnes málo využívaný rejstřík exekucí, kde si zájemci mohou zjistit, jestli na určitou osobu je nebo není vyhlášena exekuce. Služba by měla zlevnit a umožnit vyhledávání více osob najednou. Poplatek za přístup do seznamu chce komora snížit 120 korun na polovinu.

„Systém dnes neplní svůj účel. Evidujeme jen asi tisícovku dotazů měsíčně. A to nemůže vyvážit částku, kterou komora vynaložila na přípravu a provoz systému,“ uvedl viceprezident komory Jiří Prošek. Během následujících měsíců by navíc měla být otevřena poradna pro dlužníky, na které dolehne exekuční řízení.