Hasiči zahájili kvůli požáru Výstaviště správní řízení s Inchebou

Praha - Pražští hasiči zahájili správní řízení se společností Incheba, která má v pronájmu pražské Výstaviště, kde požár loni na podzim zcela zničil levé křídlo Průmyslového paláce. Podle hasičů totiž Incheba porušila předpisy o požární ochraně - například nezajistila školení a odbornou přípravu zaměstnanců a pořadatelů a nezajistila dodržování požární bezpečnosti. Inchebě tak hrozí až půlmilionová pokuta. Firma navíc ještě dostatečně nezabezpečila Slovanskou epopej Alfonse Muchy na zámku v Moravském Krumlově, který Inchebě patří. Ačkoli tady už na jaře měl být nainstalován alespoň požární systém, pořád se nic neděje. Podle hasičů každá čtvrtá kulturní památka v Česku je špatně chráněná proti ohni.

„Bylo zahájeno správní řízení ve věci porušení povinností vyplývajících z předpisů o požární ochraně,“ potvrdila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Formálně správní řízení s Inchebou zahájil Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy. Společnost jako provozovatel paláce nezajistila školení vedoucího zaměstnance o požární prevenci ani školení pořadatelské služby pro mezinárodní dentální veletrh Pragodent 2008, která se v době požáru v paláci konala. Dále podle hasičů Incheba nezajistila odbornou přípravu zaměstnanců požární hlídky pro tuto akci a nezajistila ani dodržování podmínek požární bezpečnosti.

Podle hasičů vznikl požár souhrou několika faktorů a způsobil ho elektrický vařič. Pojišťovny vyčíslily škody na paláci na 181 milionů korun. Magistrát se snažil s Inchebou uzavřít dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu zničeného křídla, ale po sporech se metropole nakonec rozhodla, že zahájí přípravu obnovy památky sama a nechá zpracovat projektovou dokumentaci. Celkové náklady na obnovu paláce odhaduje na 1,5 miliardy korun.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Pojistka za vyhořelý palác byla uložena do soudní úschovy. Hlavní město jako vlastník a Incheba se totiž nemohou shodnout na tom, komu má být pojistka vyplacena. O tom, komu pojistka patří, tak bude muset rozhodnout soud. Areál je pojištěn na 2,5 miliardy korun. Pro hlavní město i Inchebu je výše pojistky, kterou pojišťovny na základě znaleckého posudku vyčíslily, příliš nízká. Posudek, který si město nechalo vypracovat, mluví o škodě ve výši 850 milionů.