Lidovci musí za kandidaturu do sněmovny naplnit stranickou kasu

Zlín - Členové zlínské KDU-ČSL musí kvůli nedostatku peněz před podzimními sněmovními volbami přispět do stranického rozpočtu vysokými finančními částkami. Každý člen vedení zaplatí 50 tisíc korun a ti, kteří figurují na nejvyšších místech kandidátky, věnují straně 200 tisíc. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Kromě stranických příspěvků KDU-ČSL si i tak musí na volby půjčit 25 milionů.

„Příspěvek 200 000 platí pro ty, kdo jsou na volitelných místech, což jsou první dva až tři lidé. Ještě nevím, kdo všechno přispěl. Pokud jde o předsednictvo, tak ti stanovených 50 000 už uhradili,“ potvrdil deníku generální sekretář strany a předseda zlínské KDU-ČSL Jiří Stodůlka. Oficiálně lidovci tvrdí, že se nejedná o povinnou platbu, ale o slušnost. Straně chybí před volbami 25 milionů korun. Peníze si chce půjčit a následně je splatit ze státního příspěvku za získané hlasy a mandáty.

TOP 09 - trochu jiný příběh

Oproti tomu nově založená strana, která se z velké části sestává z dřívějších členů KDU-ČSL, finanční potíže nemá. Díky štědrým sponzorům a některým bohatým kandidátům už vybrala na volební kampaň 18 milionů korun - to je dvojnásobek peněz, kolik získali lidovci za celý loňský rok. Cílová částka, kterou by TOP 09 nakonec ráda vybrala, má být až 30 milionů. Může se tak zdát, že s Miroslavem Kalouskem odešli od lidovců také finanční prosperita a sponzoři.