Screening rakoviny bude od podzimu pro více lidí zdarma

Praha - Programy včasného vyhledávání rakoviny se zřejmě od podzimu rozšíří na více lidí. Preventivní mamografii, která odhalí nádor prsu v samém počátku, zaplatí zdravotní pojišťovny nově i ženám nad 70 let. V prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku si zase lidé od 55 let zvolí, zda chtějí test na krev ve stolici, nebo kolonoskopii. Některé pojišťovny již vyšetření v této šíři hradí z preventivních fondů, vyhláška uloží tuto povinnost všem. Její návrh je v legislativním procesu, platit by mohla od podzimu.


Rakovina prsu je ročně odhalena u 6000 žen, z toho jich 2000 zemře. Pojišťovny nyní hradí jednou za dva roky mamografii ženám od 45 do 69 let. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ji od letošního roku hradí i ženám starším. Zkušenosti ukázaly, že o vyšetření mají seniorky zájem. Při ceně jednoho mamografického vyšetření 500 korun by náklady na jedno kolo vyšetření seniorek nad 70 let činily zhruba 66 milionů korun, každý rok pak 33 milionů. Ušetří se tím však náklady na léčbu pozdě objevené rakoviny a samozřejmě se zachrání lidské životy.

Screening tlustého střeva dvěma způsoby

Rakovina tlustého střeva a konečníku je ročně odhalena u 8000 lidí, zemře jich 5000. Česko je tak v čele světových žebříčků. VZP a Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance již hradí optické vyšetření tlustého střeva a konečníku, kolonoskopii, lidem nad 55 let ze svých preventivních fondů.

Podle odhadu odborníků by mohlo zvolit mezi dvěma preventivními metodami kolonoskopii 5000 lidí. Při ceně výkonu 700 korun se náklady odhadují na 3,5 milionu. Zároveň ale lidé, kteří podstoupí kolonoskopii, nepotřebují test na přítomnost krve ve stolici za 150 korun, za deset let se tím při dvouletých intervalech uspoří 750 korun, na 5000 lidí 3,75 milionu.

Nově by preventivní vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku měly nabízet také gynekologické ordinace. Rozšířením screeningových míst stoupne šance včasného záchytu rakoviny u žen, které nechodí k praktikovi a pravidelně navštěvují jen gynekologa.

Léčba rakoviny
Zdroj: ČT24