Svatovavřinecké pouti na Sněžku se účastnily tisíce lidí včetně Klause

Pec pod Sněžkou - Tisíce lidí dnes vystoupaly na vrchol nejvyšší tuzemské hory Sněžky, aby se zúčastnily tradiční Svatovavřinecké pouti. Mezi poutníky byl i prezident Václav Klaus. Výstupu se zúčastnili jak Češi, tak Poláci. Tradice se datuje od roku 1989.

Pouti se jako každoročně zúčastnily také stovky lidí z Polska, z české strany na Sněžku lidé stoupali především z Pece pod Sněžkou Obřím dolem či využili služeb lanovky. Po zhruba dvou hodinách pochodu se u Slezské boudy setkali Češi s Poláky a na vrchol Sněžky stoupali už společně. Obřím dolem vystoupal s příbuznými na nejvyšší tuzemskou horu také prezident, který se pouti zúčastňuje pravidelně. Loni se na vrchol Sněžky nechal vyvézt lanovkou, protože byl po operaci kyčelního kloubu. „Určitě je to můj největší výstup od operace kyčle. Tak jsem šel trochu pozorněji, abych nešlápl špatně,“ řekl Klaus.

Na vrcholu Sněžky čekala na účastníky u kaple svatého Vavřince bohoslužba pod širým nebem. Letošnímu ročníku pouti přálo slunečné počasí, na hoře bylo dnes v poledne zhruba 15 stupňů Celsia.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Svatý Vavřinec je nejen patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Pouti se proto každoročně účastní členové polské i české horské služby. Tradice se datuje od roku 1989. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Vydáno pod