Většina lidí není schopna při haváriích poskytnout první pomoc

Praha - Většina z těch, kteří se pohybují na silnicích, neumí podle záchranářů poskytnout první pomoc. Například loni byla první pomoc nutná zhruba u 30 tisíc dopravních nehod, jenže zranění se jí dočkali pouze u každé desáté nehody. V 833 případech, kdy byla nutná pomoc v prvních vteřinách po havárii, nepomohli lidé vůbec. "Nechtěla bych být jedním z těch případů, kdy lidé nepomohou a nechají vás na pospas," říká Zuzana Ambrožová, ředitelka organizace Besip. Zároveň člověku, který v případě potřeby druhému nepomůže, hrozí až tříleté vězení.

„Lidé se vždycky vymlouvají na to, že neumí poskytnout první pomoc. A proto se bojí, že zraněnému ublíží,“ vysvětluje ředitel Záchranné služby Praha Zdeněk Schwarz. V případě, že se člověk ocitne na místě havárie, je třeba navléct si výstražnou vestu, označit a zabezpečit místo nehody, zjistit kolik lidí je zraněno a jakým způsobem a vše oznámit na tísňovou linku.

Důležité je také sledovat zdravotní stav těch, kteří na první pohled nevypadají, že mají zranění. „Zvláště mladý organismus má setrvačné a obranné mechanismy, které mohou i hodinu velmi těžce zraněného udržet v docela dobrém stavu. Ten ale po předání zemře,“ vysvětluje Schwarz.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo připravuje rozšíření povinné výbavy

Kvůli tomu, aby lidé měli dost informací a prostředků k poskytnutí první pomoci, nyní ministerstvo dopravy připravuje rozšíření povinné výbavy. „Součástí balení bude Karta první pomoci, tedy návod, jak zasahovat v případě nehody, měla by tam být resuscitační maska a další novinkou bude speciální termoizolační fólie,“ informuje mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Tyto novinky jako součást povinné výbavy mají poslanci schvalovat už za měsíc. Pokud  je odsouhlasí, ve vozidle by je pak řidiči měli mít připravené od Nového roku.