Úředník odsouzený za jízdu v opilosti dál rozhoduje o trestech pro řidiče

Hradec Králové - Vedoucí odboru dopravy krajského úřadu v Hradci Králové Jiří Novák, kterého loni v červenci strážníci zadrželi s téměř dvěma promile alkoholu, stále rozhoduje o trestech pro řidiče. Krajský úřad už dříve odmítl Nováka jakkoli potrestat a nechtěl ho přesunout ani na jiný post. Neviděl k tomu žádný zákonný důvod. Krajský soud ale dnes pravomocně potvrdil rozsudek okresního soudu, který Novákovi na rok zakázal řídit motorové vozidlo a udělil mu pokutu ve výši 25 tisíc korun. Ředitelka úřadu tak bude muset svého podřízeného z funkce neprodleně odvolat, protože výkon státní správy nesmí zajišťovat nikdo, kdo byl pravomocně odsouzen. Úředníkovi hrozilo i odnětí svobody do jednoho roku.

„Stávající vedoucí odboru dopravy bude na základě tohoto rozsudku z funce odvolán,“ potvrdil ČT mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. Novák s verdiktem soudu nesouhlasí a chce se dovolat k Nejvyššímu soudu. Přiznává, že alkohol požil. Zároveň se ale domnívá, že jeho prohřešek měl být řešen jen v přestupkovém řízení. Věc podle něj navíc nesouvisí s výkonem povolání.

Proti předchozímu rozsudku okresního soudu se odvolal úředník i státní zástupce. „Uložené tresty jsou podle našeho názoru nepřiměřeně mírné a neodpovídají společenské nebezpečnosti toho jednání,“ řekl ČT státní zástupce Radek Felcman. Novák naopak u soudu zpochybňoval přesnost dechových zkoušek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Klíčovým důkazem byl videozáznam policie

Soudci krajského soudu ale dnes shlédli i videozáznam, který policie pořídila při silniční kontrole, a přijali ho jako klíčový důkaz. Řidič je podle nich na záběrech skutečně opilý. „Obžalovaný měl po vystoupení z vozu nejistou chůzi, skelné oči, jeho výraz, chování a vystupování odpovídalo projevům lehkému stupni opilosti,“ potvrdil předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové Jan Šulec.

Novák se loňský rok v červenci vracel domů od vody. Zadržela ho ale hlídka strážníků z Opatovic nad Labem, která měla podezření, že řídil opilý. Úředník nadýchal téměř dvě promile alkoholu, pozitivní byly i další dvě zkoušky opakované později. Odběru krve se Novák odmítl podrobit. Hájil se i tím, že řídila jeho dcera. Ve voze byl ale jen on sám a seděl prokazatelně za volantem.