Slavonice odmítají otevřít hraniční přechod pro kamiony

Slavonice - Obyvatelé jihočeských Slavonic odmítají rozšíření místního hraničního přechodu do rakouského Fratres o kamionovou dopravu. Obávají se toho, že ztratí přízeň turistů a ve městě se výrazně zvýší provoz. Naopak v nedaleké Nové Bystřici by rozšíření přechodu dopravě ulevilo až o jednu třetinu. Kamiony tudy totiž projíždějí na jiný hraniční přechod. Vedení města se proto obrátilo na Jihočeský kraj s žádostí povolit průjezd kamionů ve Fratres.

„Kamiony projíždějí krizovými místy, kde se přechází do základní a mateřské školy,“ zlobí se starosta Nové Bystřice Vladimír Bláha. Obyvatelé Slavonic ale na rozšíření hraničního přechodu nechtějí přistoupit. Už loni na jaře odpůrci kamionů předali zastupitelům Slavonic petici o celkovém počtu 750 podpisů.

Zastupitelé rozhodli, že kamiony přes hraniční přechod nepustí. „Tím se nám zablokovala možnost jednání se zástupci na vyšší úrovni Jihočeského kraje,“ říká Luboš Kryzan, starosta Slavonic.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

„Chceme si ty věci vysvětlit a dobrat se k rozumnému kompromisu,“ reaguje na to hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Ovšem odpůrci kamionové přepravy trvají na svém a ohlašují, že v protestech nepoleví. Už na 2. září chystají protestní akci přímo na hraničním přechodu. Demonstrace by měla upozornit na možnost přesunout přepravu ze silnic na železnici.