Langrovu reformu policie vnímá negativně 40 procent policistů

Praha - Reformu policie, kterou uskutečnilo ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langra, vnímá negativně 42 procent policistů. Kladné hodnocení jí přisuzuje 23 procent z nich. Vyplývá to z celostátního interního průzkumu, který si vedení policie nechalo vypracovat na začátku léta. Je možné, že nespokojenost v policii může na podzim vyvolat další odchody lidí od policie. Informaci přinesl deník Právo.

Policistům podle průzkumu vadí především nová organizační struktura a ekonomické, finanční podmínky. Kriticky se vyjadřují také k projektu P1000 na modernizaci služeben. Pochvalu reforma zaslouží za elektronizaci a také za zmírnění byrokracie při práci policistů. Největší nespokojenost panuje podle průzkumu v severních Čechách, kde se k reformě negativně staví polovina oslovených, uvedlo Právo.

„Pro nás je to užitečná zpětná vazba. Na policejním prezidiu už byla vytvořena speciální pracovní skupina, která bude mít za úkol navrhnout určité řešení,“ řekl náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Konkrétní kroky ale zmínit nechtěl. „Dokud to nebude řádně projednané, tak by nebylo vhodné tyto věci zveřejňovat,“ dodal.