Tank LT 35 se po generální opravě vrátí brzy do Lešan

Šenov - Historický československý tank Škoda LT vzor 35, který Česku věnovaly Spojené státy americké, má už téměř za sebou kompletní rekonstrukci. Do opravárenského závodu v Šenově přijeli tento technický unikát zkontrolovat odborníci z Vojenského technického muzea. Po celém světě už je jen pět takových kusů. 17. května by se měl tank vrátit zpět do Vojenského technického muzea v Lešanech u Týnce nad Sázavou.

Šestičlenný tým na tanku pracoval od loňského října. Některé díly chyběly, a tak se musely podle dobových fotografií vyrobit. Opravy jsou téměř u konce a tank je ve stavu, v jakém vyjel z výrobní haly. „Domovskou základnou je tanku Vojenský historický ústav Praha, lépe řečeno, Vojenské technické muzeum v Lešanech, kde bude tank součástí stálé expozice jako jeden z nejcennějších exponátů muzea, pravidelně se bude divákům představovat v jízdě na tankových dnech, které pořádáme každý rok,“ vysvětlil Michal Burian z VHÚ.

Škoda LT vzor 35

Tank vyvinula plzeňská Škodovka a ve druhé polovině 30. let byl vyroben v ČKD. Podle odborníků patřil mezi nejlepší zbraně ve své kategorii a mnozí ho považují za nejlepší tank československé historie. LT 35 byl páteřním tankem naší armády, plně se vyrovnal německým tankům té doby, výzbrojí i výkonem.

Československá armáda jej začala používat od 15. září 1937. Při mobilizaci byl nasazen v jižních Čechách, po okupaci byl zařazen do výzbroje německé armády. V závěru druhé světové války ho ukořistila americká armáda a byl zařazen do sbírek jejího muzea v Aberdeenu. Spojenečtí vojáci si stejně jako Sověti brali po skončení války zajímavou výzbroj s sebou, aby ji následně zkoumali. Konkrétně na tomto tanku je zaujalo pneumatické řešení podvozku.

Tanky Škoda LT 35 se zúčastnily bojů v Polsku, Francii a byly nasazeny i na východní frontě. Do dnešního dne se zachovalo jen pět kusů.

Reportáž Roberta Musiala (zdroj: ČT24)