Armáda vyhlásila náborový stop stav - nejméně na rok

Vyškov - Česká armáda zastavila kvůli nutným úsporám vyvolaným hospodářskou krizí nábor nových rekrutů. Jak dlouho by tato situace mohla trvat, se neví. Nové brance ale nepřijme nejméně rok. Ve Vyškově, kde působí výcviková základna branců, se dnes účastnilo přísahy 260 nováčků. Byli to poslední rekruti, kteří nastoupili do armády ještě před zastavením náboru. Zájem o vojenskou profesi se přitom zvyšuje.

V současné době musí armáda hlavně škrtat. Do konce letošního roku by ji mělo opustit 1 800 zaměstnanců. Propouštět se bude na všech pozicích. V resortu ministerstva obrany nyní pracuje asi 34 500 lidí, z toho 24 000 z nich tvoří vojáci. Armáda v souvislosti s krizí počítá se zrušením celkem 4 500 míst. Příští rok se její rozpočet sníží o 10,6 miliardy korun.

Propouštěním ušetří armáda dvě miliardy korun. Ministr obrany Martin Barták k tomu před časem řekl, že propouštění bude průřezové. Uchráněny budou jen jednotky bojového nasazení. Pro všech 260 nováčků, kteří dnes složili na vyškovském centrálním Masarykově náměstí slavnostní vojenskou přísahu, je ale práce zajištěna.

Vydáno pod