Lékaři dostanou chybějící hexavakcíny do deseti pracovních dnů

Praha - Po více než měsíčním výpadku hexavakcín, které chrání děti proti šesti nemocem, budou moci pediatři opět obnovit očkování. Hexavakcíny by měli podle hlavního hygienika Michaela Víta dostat do deseti pracovních dnů. Výpadek podle něj způsobila změna v distribuci a hledání nového distributora. Ministerstvo už nechtělo skladovat očkovací látky v meziskladech. Navíc mezisklady v krajských hygienických stanicích neodpovídají normám EU. Než ale našlo ve výběrovém řízení nového distributora, řadě lékařů vakcíny došly a museli očkování dětí odložit.

Ministerstvo už předalo prostřednictvím krajských zdravotních radů a krajských hygienických stanic distributorovi seznam lékařů. „Nyní díky novému distributorovi můžeme garantovat dodání vakcín nejpozději do deseti pracovních dnů přímo až do jednotlivých ordinací. Pro lékaře je navíc zřízena bezplatná telefonní linka a internetové stránky, na kterých se mohou registrovat, objednávat a získat doplňující informace,“ upřesnil Vít.

Distributor zajišťuje skladování očkovacích látek v distribučních skladech ve všech krajských městech. Sklady jsou vybaveny nejmodernější a vysoce spolehlivou chladicí technologií. Skladovací podmínky jsou pravidelně zaznamenávány, vše hlídá Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Podle Víta už tento distributor prokázal připravenost a spolehlivost celého systému, když zajišťoval rozvoz očkovací látky proti žloutence A při mimořádném očkování dětí v oblastech postižených červencovými záplavami. Tehdy zvládl rozvoz na místa během 72 hodin.

Hexavakcína

Hexavakcínou se očkují všechny tříměsíční děti povinně od ledna 2007. Aplikují se jim tři dávky zhruba po měsíci. Očkování chrání proti záškrtu, dávivému kašli, tetanu, žloutence typu B, dětské přenosné obrně a invazivním hemofilovým nákazám způsobujícím závažné infekce, například záněty mozkových blan. Výhodou hexavakcíny je, že obsahuje snížené množství antigenu, dítě tedy nemá prakticky žádné reakce.

Očkovací průkaz
Zdroj: ČT24