Člověk v tísni začal rozdělovat peníze ze sbírky na povodně, vybral 64 milionů

Nový Jičín - Pracovníci společnosti Člověk v tísni rozdělí v těchto dnech mezi rodiny z Novojičínska, které v červnu postihla ničivá povodeň, více než 8,5 milionu korun. Peníze v této vlně finanční pomoci půjdou do 423 rodin. Jednotlivé částky se pohybují od 5000 do 100 tisíc korun. Podle hlavního koordinátora programu Povodně 2009 Igora Klimeše mají peníze rodinám sloužit především na rekonstrukce poničených domů a na vybavení domácností.

Celkem se na kontě Člověka v tísni sešlo od dárců z řad obyvatel a firem téměř 64 milionů korun. Prostřednictvím dárcovských DMS poslali lidé 16,2 milionu korun, přímo na konto sbírky pak 47,3 milionů. Dalších 500 tisíc korun věnovala organizace ze svého humanitárního fondu. Organizace už více než 12 milionů korun rozdělila mezi 500 rodin. „Přibližně dalších deset milionů korun jsme zablokovali a použijeme je na obnovu veřejných budov. Projekty vybíráme. Peníze půjdou na opravy například bytových domů,“ doplnila pracovnice organizace Martina Břeňová.

Člověk v tísni podepíše se zástupci obdarované rodiny darovací smlouvu a následně zašle šek na odpovídající částku, kterou následně banka vyplatí. Pomoc přišla i do Kunína, kde i měsíc a půl po povodních jsou všude jen holé zdi. Každý z majitelů zde dostal 50 tisíc korun. „Strašně moc mi to pomůže, protože jsem na důchodě a každá koruna dobrá. Opravy jdou pomalu, zatím vysušujeme,“ řekla ČT jedna z obyvatelek Libuše Kubínová.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Klimeš dodal, že v Moravskoslezském kraji povodně zasáhly 818 domácností: „Počítáme jen ty, kde voda poškodila obytné části domů. Navštívili jsme už 423 domácností.“ Dodal, že další rodiny pracovníci navštíví do tří měsíců. Do stejného termínu by měly být rozděleny zbývající peníze.

Sbírka Povodně 2009

Na sbírku je možné přispět buď převodem přímo na konto 7202 7202 /0300 u ČSOB nebo odesláním textové zprávy ve tvaru "DMS POVODNE09" na číslo 87777.


Peníze začala organizace rodinám vyplácet od 31. července. Přibližně dvě třetiny vážněji postižených rodin navštíví terénní pracovníci organizace ještě jednou s odstupem jednoho či dvou měsíců. Cílem bude zhodnotit využití peněz z veřejné sbírky a v některých případech navrhnout další dar. Většina rodin totiž nemá jasný plán a rozpočet rekonstrukčních prací, čeká na vyjádření statika nebo nemá uzavřeno jednání s pojišťovnami.

Vydáno pod