Ministerstvo chce zvýšit pokuty za uplácení lékařů farmaceutickými firmami

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce zvýšit pokuty za uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Pokud se o to firma pokusí jednou, má jí za to hrozit pokuta až tři miliony korun, při opakovaném uplácení by sankce mohla dosahovat až poloviny ročního obratu firmy. V současné době hrozí firmám statisícové pokuty. Novelu zákona o regulaci reklamy chce ministerstvo poslat do sněmovny po říjnových volbách. Na jeden takový případ nedávno upozornili Reportéři ČT.

Minulý týden podala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně trestní oznámení na lékařku, která přiznala, že bere úplatky od farmaceutických firem. Údajně inkasovala až deset tisíc korun měsíčně nebo dárky.

Ministerstvo v reakci na toto odhalení rozeslalo všem fakultním nemocnicím dotaz, zda a jak naplňují jeho rok starý pokyn o boji proti korupci ve zdravotnictví. Ředitelé měli vnitřním předpisem upravit pohyb farmaceutických zástupců po nemocnici a určit lidi, se kterými smějí obchodně jednat. Nemocnice zároveň měly vytvořit seznam firem, které s ní komunikují, aby byl každý kontakt zpětně dohledatelný.

Pravidla na zamezení korupce chce ministerstvo zavést novelou zákona o regulaci reklamy ve všech nemocnicích, tedy i krajských a soukromých. „Teď je čas na diskusi o novele. Očekáváme, že zástupci farmaceutických firem a lékařská, případně lékárnická komora budou na novele spolupracovat,“ řekl náměstek Martin Plíšek. Novela bude i na programu zářijového jednání Rady poskytovatelů, kde budou zástupci komor, nemocnic a lékařů.

Ministerstvo počítá také se zvýšením pravomocí Státního ústavu pro kontrolu léčiv při prověřování možného korupčního jednání firem. Očekává, že komory a firmy prověří v tomto směru své již platné etické kodexy.

Kontroly by měly podle Plíška zpřísnit také zdravotní pojišťovny. Mají hlídat účelné vynakládání peněz veřejného zdravotního pojištění - pokud zjistí porušení zákona, měly by to se zařízením řešit a v nejvážnějších případech porušení mu vypovědět smlouvu.

Vydáno pod